„Předvedeme takzvaný speed carving, tedy rychlostní vyřezávání. Za hodinu vytvoříme dřevěnou sochu jen s použitím motorové pily," popsal dění jeden z účastníků a zároveň hlavní pořadatel akce Jan Paďour. Hotová díla pak mohli návštěvníci vyhrát ve slosování zakoupených vstupenek.

Řezbářské sympozium se konalo od středy do neděle. „Ten čas je určený hlavně řezbářům. Jen dnes je hlavní program, kdy lidé mohou vidět například onen speed carving. Ale na opravdu propracovaná díla řezbáři potřebují víc času," vysvětlil další z organizátorů Miroslav Vašata. Sobotní program však zahrnoval také řemeslný trh, komentované prohlídky pevnosti či galerie jaroměřského sochaře Petra Nováka.

Na sympozium dorazilo osm řezbářů a řezbářek z celé České republiky. Jejich díla, která v rámci sympozia vytvoří, pak zůstanou městu Jaroměř, které na akci finančně přispívá.

„Sochy pak umísťujeme na různých místech ve městě, například do školek, na koupaliště, na sídliště…," dodal Vašata s tím, že místa pro letošní sochy se teprve určí.

Jen jedno z děl už své umístění zná. Vyřezaná lavice bude stát u topolu s největším obvodem kmene v České republice, kterým se pyšní právě Josefov.

Bronislav Jaroš