Na havarijní stav si ale stěžují především maminky, které v této ulici chodí denně na procházky s dětmi v kočárcích.


„Po tom chodníku se s kočárem vůbec nedá jezdit. Vždycky musíme sjet na silnici, po které se ale prohánějí auta jedoucí od polských hranic. Na opravu chodníku čekáme už několik let,“ potvrzuje situaci Lucie Hamplová z Dlouhé ulice.


Podle informací z radnice to ale vypadá, že budou muset občané čekat i nadále. Na opravu zatím nejsou peníze.


„Město má zpracovaný plán opravy komunikací a chodníků, který je každoročně doplňován o nové a nové požadavky. Ty jsou následně předkládány při schvalování rozpočtu města. Zde je hlavní kámen úrazu. Předběžný rozpočet na opravu stávajících chodníků dosahuje výše kolem 3,5 milionu korun. A to nám rozpočet nedovolí,“ informoval místostarosta Pavel Hečko a dodal: „Chodník od Slávie směrem na Starostín je zařazen v plánu oprav řadu let a v letošním roce měla být jeho oprava realizována. Vzhledem k tomu, že se rodí společný projekt s Polskem v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce a město bude jeho účastníkem, řadíme opravy chodníků do této akce. Na naší straně se bude jednat o opravu komunikace v rozsahu od železničního přejezdu ve Starostíně přes Meziměstí směrem na Vernéřovice, Lachov a Teplice nad Metují. Přesný rozsah této akce určí projektová dokumentace, jejímž zadavatelem bude Královéhradecký kraj. Město Meziměstí chce v rámci této akce opravit komplet chodníky v ulicích Dlouhá, 5.května, Tovární a místní komunikaci v Březové.“ Kdy bude celý projekt realizován, ale zatím není jasné.


O neposlušných řidičích, kteří v Dlouhé ulici porušují pravidla a ohrožují chodce, město ví.


„Nedodržování rychlosti ze strany polských řidičů při průjezdu Meziměstím je velký problém. Protože se jedná o komunikaci, která spojuje Českou a Polskou republiku, nelze ji omezit - jak jsme původně chtěli – například zpomalujícími retardéry. Hlavní slovo zde má nyní policie, která je oprávněna měřit rychlost vozidel a následně i pokutovat,“ míní meziměstský místostarosta Hečko.

(Kateřina Ostradecká)