Automobil s falešnou kartou invalidy objevili strážníci v Labské Kotlině. Nasadili na vůz botičku a čekali na reakci majitele. Za chvíli muž skutečně volal a dožadoval se sejmutí zábrany. Hlídka na místě zjistila, že za čelním sklem se objevila pravá kartička. Majitel ovšem nepočítal s tím, že si strážníci podvrh vyfotografovali.

„Vůz skutečně patřil invalidovi. Jenže s ním jezdil jeho syn, který měl kartu padělanou,“ vysvětlila mluvčí městské policie Eva Čížková.

Případ není v Hradci Králové ojedinělý. Naopak. Od letošního července, kdy magistrát zprostil invalidy placení parkovného na vyhrazených místech, se podobné podvody začaly množit. „Pokud strážníci najdou falšovanou kartu, mohou auto zablokovat, nechat je odtáhnout, nebo uložit pokutu třeba za špatné stání. Ty karty se bohužel dají koupit v každém papírnictví, ale nemají žádné ochranné prvky,“ vysvětlila Eva Čížková.

„Parkovací“ karta invalidy, kterou vydává hradecká radnice, musí mít vodoznak a číslo, které se shoduje s průkazem invalidy. Karta musí být na viditelném místě.

Druhou skupinou lidí, kteří označení aut zneužívají, jsou rodinní příslušníci invalidů. „Bohužel je to tak. Někteří postižení lidé karty dobrovolně půjčují příbuzným, kteří je zneužívají. Dělá to zle u běžné zdravé veřejnosti. Bohužel se to příliš nekontroluje, a to je chyba,“ uvedl Jiří Morávek, ředitel Centra pro zdravotně postižené Královéhradeckého kraje.

Majitelé karet si neuvědomují, že se vydávají na osobu, nikoliv na auto. Když strážníci někoho při podfuku přistihnou, předávají případ na odbor sociálních věcí a zdravotnictví hradecké radnice. „Úředníci mohou udělit pokutu až deset tisíc korun, nebo invalidovi kartu odejmout, což je asi nejhorší trest. Na druhou stranu i postižení musejí respektovat pravidla,“ dodala mluvčí strážníků.

V placených zónách Hradce je 90 míst pro invalidy. Radnice za ně správci systému parkování, firmě Atol, bude ročně platit 740 tisíc. Dalších 200 tisíc magistrát hradí za místa pro invalidy na konkrétní poznávací značku vozu.