Česko vstoupilo do tak zvaného schengenského prostoru, který umožňuje volný pohyb osob mezi státy bez hraničních kontrol. Také na přechodech do Polska v náchodském okrese byly hranice úderem včerejší půlnoci slavnostně otevřeny a nad některými z nich ozářil oblohu velkolepý ohňostroj.


Podle občanů, které dotazoval Náchodský deník, má však zcela průchozí hranice svá rizika. Obyvatelé Náchodska a zejména příhraničních oblastí se obávají především zvýšené kriminality, pašování zboží a migrace lidí z východní části Evropy. „Myslím, že se k nám pohrnou lidé z východu,“ řekla nám například studentka Jarmila Matyášová z Dolní Radechové. Také Eva Holubová z Náchoda se domnívá, že otevření hranic povede k vyšší zločinnosti. „S tím se ale musí počítat, že zde nějaký příval špatných lidí bude,“ uvedla. Jak nám sdělila Ivana Ježková, tisková mluvčí Cizinecké policie v Hradci Králové, obavy s negativních jevů v příhraničních oblastech s Polskem jsou předčasné. „Kontroly na hranicích sice skončily, ale v příhraničních oblastech na obou stranách hranice budou posíleni policisté, kteří by měli na pořádek a bezpečnost dohlížet kontrolami,“ tvrdí tisková mluvčí Ježková, která se domnívá, že teprve čas ukáže, co se bude dít. „Připraven je velký objem financí, který by měl zajistit bezpečnost lidí žijících na pomezí Česka a Polska,“ upozornila Ježková. V náchodském okrese by se měly řady policistů rozšířit o 35 lidí. Hraniční přechod na Náchodsku byl také v Malé Čermné, příměstské části Hronova.


„Já osobně s otevření hranic nemám žádné obavy. Nemyslím si, že by se nějak markantně zvýšila kriminalita,“ soudí starostka Hana Nedvědová. Včerejší půlnocí skončila služba Cizinecká policie na hranicích. Někteří její příslušníci pravděpodobně přejdou k Policii ČR, jiní budou působit ve vnitrozemí.