Ředitel plhovské základní školy Vladimír Honzů včera informoval, že nyní je z jejich školy v nemocnici asi pět nebo šest dětí. „Za celou dobu, tedy zhruba od poloviny září, onemocnělo přibližně čtrnáct našich žáků," sdělil ředitel. Zároveň dodal, že na druhém stupni nyní chybí relativně hodně dětí. Důvodem je, že je rodiče nechávají doma preventivně. Jedná se zejména o děti z těch tříd, kde se nemoc objevila.

„Za poslední dva dny máme zvýšený počet omluvenek. Jedná se o nachlazení či náznaky chřipek. Přičítáme to k tomu, že rodiče jsou opatrnější. Dříve by třeba rýmu tolik neřešili," vysvětlil ředitel a dodal, že tato situace je zcela logická, protože oslabené dítě by bylo k nákaze náchylnější.

Inkubační doba virové meningitidy je tři až pět dní. Nemoc se šíří fekálně-orální cestou a kapénkovou infekcí stejně jako chřipka. Je proto velmi důležité důsledně dodržovat hygienu.

Krajská hygienická stanice školám doporučuje několik preventivních opatření. Děti by si měly častěji mýt ruce za použití dezinfekčních prostředků, ve školách je třeba intenzivněji uklízet i častěji větrat. Také by se měla omezit fyzická zátěž při tělocviku a zrušit hromadné akce.