Na návštěvnosti se podepsalo i počasí

Po čtrnácti dnech plných deště se tak provozovatelé Autocampingu Rozkoš pravděpodobně ani teď nedočkají vyšší návštěvnosti. „Letošek se vyvíjí nevhodně. Počasí nám nepřeje, v dešti koupání samozřejmě nikoho nezajímalo. Naši návštěvnost teď ještě alespoň částečně ovlivní kvalita vody," uvedl zástupce vedoucího Autocampingu Rozkoš Libor Macháček. Podle něj je stav nádrží špatný celorepublikově. Doufá však ve změnu počasí a s ní souvislé zlepšení kvality vody.

Vývoj situace na Rozkoši se předpovídá těžko. „Kvůli současné nevyhovující kvalitě vody jsme zkrátili interval mezi jednotlivými odběry. Ten je za běžné situace čtrnáctidenní," řekla Veronika Krejčí z Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje. Další odběr provedou hygienici opět v pondělí.

Rekreanti, kteří by si na Náchodsku chtěli užít koupání, si však nemusí zoufat. Hygienickým požadavkům vyhovují umělá koupaliště v Náchodě, Meziměstí, Polici nad Metují i Jaroměři. Pokud však vyloženě touží po více přírodním prostředí nádrže, nejlepší možností jsou pravděpodobně Teplice nad Metují. V žádném z míst problémy se sinicemi nemají.

Sinice jsou přirozenou součástí vodních ekosystémů. Jejich vyšší výskyt závisí třeba na četnosti a množství srážek či množství slunečního svitu. Vyšší výskyt může způsobit i nadměrné množství živin ve vodě. Obvykle je zvýšený výskyt sinic, když je teplé a suché léto. Naopak chladné a na srážky bohaté léto jejich množení neprospívá. Příznivci Rozkoše tak mohou stále doufat ve změnu počasí a následné utlumení sinic. Podobná situace nastala už v letech 2006 a 2006, kdy se rekreanti v srpnu opět mohli bez většího rizika koupat.

Martin Klusoň