Ta se dlouhodobě rozvíjí úspěšně. Do partnerství s Duszniki Zdrój se zapojily i různé městské organizace včetně těch, které pracují s dětmi a mládeží, i občanská sdružení. Během patnáctiletého období se na obou stranách uskutečnilo kolem 150 vystoupení sborů a souborů. „Podařilo se nám například vyvést děti z mateřské školy do Polska, kde se v rámci jednoho projektu učily třídit odpady. Dohadovaly se jedno česky a druhé polsky, kolik mají bodů a jestli jsou dobří. Jazykové bariéry byly pryč. Bylo to úžasné, kluci byli váhaví, ale holčičky rychle překonaly ostych a fandily svým týmům," líčí novoměstská místostarostka Bronislava Malijovská.

Spolupráce ze společných projektů přinesla také investice. Třeba pořízení informačních tabulí nebo vybudování cyklostezky za 14 milionů korun, jejíž povrch v ulicích Klossova a Čs. Legií má zcela nový povrch. „Máme díky tomu dvě pěkné komunikace a další projekt se chystá. Jsme před podáním žádosti na vybudování kontejnerových stání a podzemních kontejnerových stání," dodala Malijovská.

Čechy a Poláky sbližuje třeba i umění. Občanské sdružení Poznávání, které sdružuje fotografy, historiky či umělce, třeba pořádá společné výstavy fotografií. Jedné takové třeba vloni. „Byla ukázkou zahájení spolupráce s nově vzniklým fotoklubem v Duszniki Zdrój. Spolupráce mezi fotokluby pokračovala i v letošním roce společnou výstavou Partnerské město," uvedl za občanské sdružení Poznávání jeho předseda Vladimír Klofáč.

Obě partnerská města či sdružení z nich uspořádala desítky výstav a vydala společné propagační materiály.

„Naše partnerská spolupráce je výjimečná a zcela naplňuje myšlenku prosazovanou Evropskou unií, kterou je sblížení obyvatel obou měst, poznávání jejich života, zvyků, kulturních tradic, výměna zkušeností a vytváření osobních, přátelských vztahů," míní Bronislava Malijovská.

Za spolupráci město získalo také ocenění. „Už na jaře letošního roku Euroregion Glacensis, který se rozkládá po celém česko-polském pomezí Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje, vyhodnotil dobrou úroveň naší spolupráce a získali jsme za ni první místo za spolupráci v oblasti spolkové činnosti a třetí místo v kategorii tvorba společných propagačních produktů. Skutečně ta spolupráce s Polskem je tady na dost vysoké úrovni," dodala místostarostka Malijovská.

V červenci oslavili kulaté výročí i v Dusznikách, kde vysadili alej přátelství a pro budoucí generace zakopávali kapsli času, do které se uloží znovuobnovená partnerská smlouva.

Polsko se stále nedoceňuje

Nové Město nad Metují má partnerství s Duszniky 15 let, avšak podle Malijovské se možnosti v Polsku stále trochu nedoceňují, byť leží hned za humny a polské návštěvníky české pohraničí láká. Město proto připravuje jednoduché letáky, které mají za jeho návštěvou zvát třeba návštěvníky polských pohraničních lázní, do nichž se sjíždějí hosté z celého Polska.

Ohlédnutí za léty spolupráce nabízí i výstava v zasedací místnosti v prvním patře novoměstského úřadu. Veřejnosti bude volně přístupná až do 31. října.

Kromě partnerství s Poláky už před více jak dvaceti lety, ještě za doby komunismu, uzavřeli Novoměstští partnerství s německým Hildenem.