„Během soboty a neděle bude možno zakoupit speciální jídla ze sladkovodních ryb. Lidé se budou moci občerstvit a během jídla se mohou dívat na průběh celého výlovu, jak se ryby vybírají ze sítí, třídí a nakládají na auta," zve Vladimír Flégl, vedoucí Kolowratského rybářství, které rybník spravuje a patří k největším producentům ryb na Rychnovsku a Náchodsku.

Kapr hraje prim

Nejednoho zákazníka jistě zajímá, jak to bude s cenami ryb na trhu. Takový kapr přeci na mnoha stolech na Vánoce nesmí chybět. „Co se týče nějakých poplašných zpráv, které proběhly celostátními médii, že budou drahé ryby, tak my nepředpokládáme, že bychom oproti loňskému roku zdražovali," uvedl Václav Kalenda z Kolowratského rybářství. Vladimír Flégl dodal, že ceny se upravovaly pouze o změněnou sazbu DPH na začátku letošního roku, v tuto chvíli se již měnit nebudou. Při porovnání s loňským rokem jde však o zdražení pouze o jednu korunu. Kapr první třídy konzumenty letos vyjde na osmasedmdesát korun za kilo a výběrový půjde na odbyt za třiaosmdesát korun.

Hlavní chovnou rybou na rybnících Kolowratského rybářství je kapr, převážně výběrový. Dále se zde chovají amuři, líni, štiky, sumci, candáti nebo tolstolobici. „Sortiment by měl být dostatečný," dodává Václav Kalenda.

Samotný výlov je pro rybáře fyzicky náročný, a tak jim alespoň počasí, zdá se, bude přát. „Kdyby nám to takto vydrželo celý podzim, tak by to bylo ideální. Třeba období kolem Vánoc je pro nás náročné, zima je mnohem větší, a to se venku a s vodou dělá hodně špatně," říká Václav Kalenda z Kolowratského rybářství.

Aby mohlo k výlovu Špinky dojít, rybník se pomalu vypouští téměř měsíc. „Trvá to dlouho, protože vodní plocha je velká a rybník má velký objem. Až ho vypustíme, tak po výlovu zůstane chvíli na suchu, aby došlo k vyschnutí a k dezinfekci působením mrazu, aby byl rybník příští rok opět připraven na nasazení nových ryb. S napouštěním začneme po Novém roce," sdělil Václav Kalenda.

Rybáři z Kolowratského rybářství se 6. 7. listopadu vydají vylovovat Jaroměřský rybník v Jaroměři. Tam sice nenabídnou takové zázemí včetně rybích pokrmů jako na Špince, ale i tam si na hrázi bude možno ryby domů zakoupit. Průběžně jsou jinak k dostání na sádkách na Rozkoši nebo v Opočně.

Velká voda škodila

Letošní produkce bude podle odhadů průměrná nebo mírně podprůměrná. Problémem, se kterým se rybáři každoročně potýkají, jsou přemnožení predátoři volavka popelavá a kormorán, jejichž častou kořistí se ryby stávají. Obzvláště kormorán v podzimních měsících decimuje zejména násadové ryby.

Zvláště na Jaroměřském rybníku navíc letos zaškodily červnové povodně. „Rybník byl spojený s Labem a došlo pravděpodobně k vysokým ztrátám na obsádce. Uvidíme, jak se to projeví na výlovku," uvedl Václav Kalenda. Rybáři zatím produkci či ztrátu jen odhadují, přesnější informace budou mít k dispozici až před koncem výlovů. Zatím očekávají celkové vylovené množství tržního kapra přes 100 tun. Kvalita ryb podle nich zůstává zachována.

O tradici rybářství v regionu

Rybáři z Kolowratského rybářství, které patří majiteli zámku v Rychnově nad Kněžnou Janu Kolowratovi Krakowskému, se v současnosti starají o zhruba 330 hektarů vodních ploch pod Orlickými horami a na Náchodsku. Zákazníci si ryby mohou koupit celoročně během prodejní doby v sídle rybářství u rybníku Broumar v Opočně. Známý opočenský rybník Broumar se letos lovit nebude, na něj dojde až v příštím roce.

Zajímavostí jistě je, že chov ryb na Opočensku má tradici trvající několik staletí. Ryby se v Opočně chovaly už před více jak čtyřmi sty lety. Dodnes je nejvíc vyhledávanou rybou kapr. Váha takového tržního kapra se pohybuje od dvou do čtyř kilogramů. Do dvou a půl kilogramů je kapr první třídy, více váží výběrový kapr.