Sněhu od 60 cm do 1,5 metru

„Sněhu je dost – na rozdíl od lidí,“ poznamenal k období konce března Petr Plodek ze zimního střediska Červeňák na Olešnici, kde tuto neděli ukončili provoz. „Sněhu je na sjezdovce 60 centimetrů, na některých místech i 1,5 metru. – Bývá to tak každý rok, že zájem lyžařů po jarních prázdninách klesne téměř na nulu,“ pokračoval Plodek.

Souhlasí s ním Sameš za středisko v Sedloňově – zde v tuto chvíli sjezdovka není v provozu a její spuštění o víkendu se zvažuje: „I když je tu 80 centimetrů sněhu, návštěvnost je nulová, skalní příznivci volí v této fázi sezóny spíše větší střediska,“ vysvětluje Sameš.

Na předpokládané tání jsou připraveni strážníci z Městských policií, kteří mají těchto dnech v popisu práce monitorovat hladinu řek. „V této chvíli je vše v Kostelci v pořádku, vyjádřil se velitel kosteleckých strážníků Petr Černohorský. „Kontrolujeme nejen hladinu, ale také naplaveniny kmenů či jiných překážek v kritických místech, příkladně splav u koupaliště,“ popsal práci kolegů Černohorský. Zpravidla se řeka vyleje z břehů při jarních oblevách u zdejšího autoparku Hlaváček v lokalitě zvané U dřevěňáku. „V případě náhlého navýšení průtoku vyrozumíme Správu majetku města a samozřejmě Hasičský záchranný sbor,“ dodal Černohorský.

Domy nejsou ohroženy

Rovněž na Týnišťsku jsou policisté na případné povodně připraveni: „K vylití řeky dochází každoročně, ale kritická místa zajišťuje protipovodňová ochrana a v provozu je automatický hlásič povodí Labe,“ řekl strážník z Kostelce nad Orlicí Martin Štěpánek.

Jedním z výše řečených „kritických lokalit“ je oblast mezi obcí Albrechtice a Štěpánovskem, kde dochází pravidelně k zatopení celé louky. V době zaplavení louky je nutné obcházet zdejší zkratku ve směru ze Štěpánovska do Týniště přes Albrechtice. „Když tuto dobu srovnám s loňskem, tak zatím je u nás vše v pořádku,“ komentoval situaci Josef Plašil, který žije v domě v blízkosti řeky. „V těchto dnech nedochází k ohrožení nemovitostí povodněmi,“ řekl starosta Albrechtic nad Orlicí Jaromír Kratěna.