Mezi vyvolenými byla také dvě vzdělávací zařízení z náchodského okresu – Střední průmyslová škola stavební (SPŠS) v Náchodě a Střední průmyslová škola (SPŠ) Hronov.


„Na co konkrétně budou peníze použity zatím ještě přesně nevíme. Žáci mají možnost do 31. ledna odevzdávat svoje žádosti o granty,“ řekla nám učitelka Štěpánka Thérová ze SPŠS. Podle ní to zatím vypadá na natočení filmu, jak se naučit na snowboardu, dále na nějaké sportovní turnaje, například druhý ročník nohejbalového turnaje mezi školami i mezi městy či první ročník turnaje ve florbalu. „Peníze mohou být rovněž využity na Bořkovy noviny, které budou pravděpodobně rozširovat svoji působnost i do vlastního vydavatelství, na soutěže ve strategických deskových hrách, na novou tvář žákovské studovny a některé další, zatím částečně utajené aktivity,“ uvedla Thérová.


Konkrétní výsledky i s výší finanční podpory grantům se škola dozví 27. února v 16 hodin poté, co je zhodnotí nezávislá komise. „Potom žákům slavnostně předá šeky v Galerii Slavie v Náchodě František Ringo Čech, jehož písnička Já už jdu je znělkou našeho grantového řízení Já už jdu aneb Sklerotickej Ježíšek opět přichází,“ doplnila Thérová


Také hronovská průmyslovka se může pochlubit šekem na 66 tisíc korun. Jak nám včera sdělil učitel Karel Šimek, jsou návrhy, jak naložit s penězi, rozděleny do čtyř skupin. První je zaměřená na sport, druhá na zábavu zahrnující například taneční soutěže, třetí na výstavy, fotografie nebo zlepšení prostředí a čtvrtá na představení koníčků studentů. „Právě poslední kategorie se mi zamlouvá nejvíce. Žáci mohou například představit tuning automobilů, opravu motorek či programování na počítačích,“ poznamenal učitel hronovské průmyslovky. Škola se chce projektů Malé granty zúčastnit i v příštím školním roce.


„Určitě do toho půjdeme znovu. Pokud neuspějeme, máme příslib rodičovské rady, která je ochotná podobný projekt udělat samostatně,“ dodal Karel Šimek.