„Jsem zcela zásadně proti tomuto záměru těžařů, a to nejen na Náchodsku a Trutnovsku, ale obecně. Považuji to za naprostou zlotřilost a bezohlednost vůči životnímu prostředí. Nevěřím proklamacím, podle kterých povolení průzkumu neznamená automaticky těžbu,“ vysvětluje Pakosta.

Senátor spatřuje řešení problému v legislativě. Proto se rozhodl oslovit své kolegy v Senátu s návrhem zákona, který by zakázal na území naší republiky technologii hydraulického štěpení břidlicových hornin za účelem těžby břidlicových plynů.

„Podobná situace jako na Náchodsku a Trutnovsku je také na Berounsku. Můj berounský kolega ,senátor Jiří Oberfalzer má na věc stejný pohled jako já a je připraven se na potřebných legislativních krocích podílet,“ říká Petr Pakosta.

Na téma průzkumu a těžby břidlicových plynů se bude dnes 3. dubna od 17 hodin diskutovat v aule Jiráskova gymnázia v Náchodě.

Senátor Petr Pakosta se chystá v příštích dnech předložit návrh zákona, který by zakázal na území naší republiky technologii hydraulického štěpení (HF) břidlicových hornin za účelem těžby břidlicových plynů.

„Zákaz platí už ve Francii a v Bulharsku, jde o to, prosadit jej i u nás,“ uvedl včera Pakosta, který má v úmyslu během jednoho až dvou týdnů prostudovat zákony z Bulharska a Francie. „V průběhu dalších dvou týdnů by mělo vzniknout paragrafované znění zákona, do měsíce by mohl být návrh zákona předložen,“ řekl senátor.

V čem metoda HF spočívá? Při použití této metody se provede vertikální vrt, který je pak hluboko pod zemí směřován horizontálně. Pro efektivní těžbu je však nutné využívat technologii hydraulického štěpení, která rozruší horninové prostředí v okolí vrtu v hloubce a umožní uvolnění plynu. Do hloubek se pod vysokým tlakem vhání voda s pískem a chemickými přísadami, které tvoří nebezpečné jedy, rakovinotvorné či mutagenní látky. Pro jedno hydraulické štěpení jednoho vrtu se spotřebuje přes 10 tisíc kubíků vody. Proces hydraulického štěpení se za dobu životnosti vrtu opakuje v průměru desetkrát, někdy až sedmnáctkrát.

„Průzkum i těžba břidlicových plynů mohou výrazně ohrozit kvalitu podzemních vod,“ tvrdí předseda představenstva Vodovodů a kanalizací Hradec Králové František Barák. Například ve Spojených státech amerických už se tyto obavy naplnily. V Evropě je technologie hydraulického štěpení zákonem zakázána v Bulharsku a Francii.

„Budu se snažit prosadit nový zákon. Nechci jen doufat, že ministr životního prostředí Tomáš Chalupa zruší povolení k průzkumu,“ vysvětluje senátor Pakosta.