To vše v rámci 7. ročníku RotopedTours a 4. ročníku PěškoTours, které pořádá v domovech pro seniory náchodského okresu sdružení Národní síť podpory zdraví. V letošním roce se do něj zapojilo dvanáct zařízení z regionu. Soutěž, která si mezi seniory získala velkou oblibu a každým rokem přibývá zájemců o účast, probíhala po celý říjen. V hronovské Justynce se do soutěžení aktivně zapojilo třicet sedm seniorů. Aby vše bylo regulérní, chodící nosili krokoměr, ten jim našlapané kilometry zaznamenával.

Do sportování se opět mohli zapojit i vozíčkáři, ti šlapali z pohodlí svého vozíčku na motopedu, který je poháněn rukama. Věkové rozpětí hronovských soutěžících bylo od jednasedmdesáti do sedmadevadesáti let. Nejstarší soutěžící totiž byla sedmadevadesátiletá Františka Hněvsová, stále čiperná a plná elánu.

Na všechny sportovní výkony dohlížela ochotná fyzioterapeutka, která zároveň musela zvládat své pracovní povinnosti.

Jak vše dopadlo, to se účastníci dozvěděli minulý týden na slavnostním vyhlášení. Na to přijela Marcela Mathesová ze Státního zdravotního ústavu, který tuto soutěž pořádal. Hlavním partnerem této zábavně zdraví prospěšné akce je od roku 2010 Nadace Taťány Kuchařové Krása pomoci. Tato soutěž však není o tom našlapat nebo nachodit co nejvíce kilometrů a za každou cenu vyhrát. Je především motivací zapojit seniory do pohybové aktivity, aby si udrželi alespoň částečnou kondici přiměřenou jejich věku.

„Soutěž není o trhání rekordů a vítězství za každou cenu. Musí se přihlédnout k tomu, že pro někoho vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, je ujetí například pěti kilometrů za měsíc nadlidský výkon," uvedla Marcela Mathesová.

Úctyhodný výkon podala devadesátiletá Milada Rojšlová, která ujela neuvěřitelných 191 kilometrů. „Z počátku jsem dle doporučení najela pět kilometrů za den, potom jsem každý den pomalu zvyšovala. Soutěže se účastním každý rok a pohyb mně dělá dobře. Po cvičení se cítím svěží a jsem pohyblivější. Když to bude možné, tak se určitě zúčastním i příští rok," svěřila se Milada Rojšlová.

Druhý Martin Hauschke ujel 84 kilometrů a třetí Irma Zwikirschová 76 kilometrů. V chůzi si nejlépe vedla Vilma Leskovská, která ušla 132 kilometrů. Druhá Františka Raková našlapala 103 kilometrů a třetí Jindřiška Vaněčková 61 kilometrů.

Aby vyhlašování nebylo jen o strohých číslech a předávání diplomů, opět pro seniory připravila Marcela Mathesová několik jednoduchých cvičení na zlepšení motoriky. Aby to seniory zaujalo, bylo to formou hry, což mělo úspěch a všichni se i pořádně zasmáli.

Závod ale neměl vítězů a ani poražených, zvítězili vlastně všichni, kteří se do projektu zapojili a přispěli tak svému zdraví a kondici. Ukázali, že soutěžit se nechá v každém věku. Senioři se přitom nevěnují pohybu jen při soutěži, ale pravidelně sportují a cvičí pro udržení kondice po celý rok.