Do letošního ročníku se zapojilo třináct domovů seniorů. Senioři po celý říjen šlapali do pedálů rotopedů, motopedů, nebo namáhali kolena chůzí a měřili našlapané kilometry krokoměrem.

Za dva roky jí bude sto, ale zapojila se

Úctyhodné výkony podali i ti nejstarší. Například devětaosmdesátiletá Františka Hněvsová, která je nejstarší obyvatelkou Justynky, ušla neuvěřitelných 80 tisíc metrů.

Celkově senioři z Justynky najeli 1940 kilometrů, což je vzdálenost z Hronova do Dublinu. Nachodili 519 kilometrů, a tak by došli až do rakouského Salzburgu.

„Letošní ročník je už osmý. Prvním se začínalo v Oáze v Novém Městě nad Metují a v dalších letech se začaly další domovy seniorů pomalu připojovat. Prvním byla hronovská Justynka a pomalu se začaly připojovat další domovy seniorů. Začínají se zapojovat už i domy s pečovatelskou službou a také jednotlivci," řekla Marcela Mathesová ze Státního zdravotního ústavu dislokované pracoviště Hradec Králové Náchod, který tuto soutěž také pořádal.

„Není to v tom, že by mezi sebou závodili, ale účastní se společně a vytvářejí si tak party, které spolu sportují. Je to pro ně taková motivace, že se vyhecují mezi sebou. Začali se účastnit i ti, kteří se ze začátku zdráhali. Jako pořadatelé máme radost, že se prvotní nápad uchytil a zaznamenal takový rozmach. Pokračovat budeme i v dalších letech a potěší nás další nárůst seniorů, kteří se do rotopedu zapojí," dodala Marcela Mathesová.
V Hronově se výsledky svého snažení dozvěděli ve středu a všichni, kteří se zapojili, dostali nejen diplom s počtem kilometrů, ale také malý dárek, který seniorům věnovalo vedení města.

Justynka soutěžila letos posedmé

„Přidali jsme se hned v druhém ročníku a od té doby počet klientů, kteří se účastní, stále narůstá. V letošním roce se zapojilo třicet čtyři klientů. Někteří si vybrali jen chůzi, protože se na rotoped nebo motoped bojí. Letos už máme dva motopedy, tak se na nich v klidu všichni vystřídali. Největší zájem byl o motopedy, které se pohání rukama. Pro seniory to má výhodu, že mohou sedět na svých vozíčcích a šlapou si tak v pohodlí. Někteří na rotopedy ani nevylezli. Zájem o účast je velký. Velkou radost nám udělalo, že začal být zájem i mezi muži, kterým se do toho moc nechtělo. Letos se jich zapojilo šest, což je velký úspěch," uvedla ředitelka Justynky Jitka Ansorgová.

Závody ale neměly vítězů ani poražených, zvítězili vlastně všichni, kteří se do projektu zapojili a přispěli tak svému zdraví a kondici a ukázali, že soutěžit se nechá v každém věku.

Senioři v Justynce se nevěnují pohybu jen při soutěži, ale pravidelně sportují pro udržení kondice po celý rok.