Na klienty Oázy tak až do konce listopadu čeká řada besed například na téma pády ve stáří, pitný režim, zvládání stresu a podobně. V rámci projektu zde byl navíc odstartován závod na rotopedech tak zvaný „rotoped – tours“. Ti, kteří se do něj přihlásili, nasedají nyní ve většině případů denně na rotoped a zdolávají dle svých možností trasu o libovolné délce. Najeté úseky jim budou po ukončení dvouměsíčního klání sečteny.

Vytvořil mapu

„Závodu se účastní celkem 14 seniorů, jejichž věkový průměr je 80,8 let. Nejstarší soutěžící má 93 roků a nejmladší je pak 73 let,“ prozradila ředitelka Oázy Marie Rohulánová. Dodala, že senioři mají k dispozici dva rotopedy, na které se prý občas stojí i fronta. Poblíž nich je navíc pro zpestření umístěna i přehledná mapa s dvanácti barevně vyznačenými trasami o různé délce i obtížnosti. Všechny zakreslené stezky začínají v Oáze a soutěžící si mohou vybrat, zda se na rotopedu vydají na novoměstské náměstí, na Nový Hrádek, do České Skalice, Náchoda, Pardubic, Rychnova nad Kněžnou a podobně, nebo zda ujedou denně jen část z některé trasy.

Cílem je, užít si to

„Mapu vytvořil náš klient a bývalý učitel zeměpisu Jiří Dymák. Ten ji navíc ještě překreslí na velký formát. Do cílů tras plánujeme totiž umístit pohlednice jednotlivých míst. Soutěžící by pak na konci klání obdrželi obrázky z oblastí, do kterých dojeli, a to i s označením, kolikrát danou trasu během závodu zdolali,“ uvedla Marie Rohulánová. Ta však upozornila na to, že cílem celé akce rozhodně není urazit co nejvíce kilometrů. Jde totiž spíš o to, aby si lidé svou jízdu užili, zjistili, že jim dělá dobře pro jejich zdraví, a pokračovali v cvičení i po ukončení soutěže.


Do závodu, který skončí v posledních dnech listopadu vyhlášením výsledků a předáním cen, se zapojila také šestasedmdesátiletá Jaroslava Tošovská. „Většinou šlapu na kole každý den. Ujedu v průměru šest až osm kilometrů. Na rotopedu jsem zde jezdila i před závodem, ale ne tak pravidelně,“ přiznala se seniorka.