Tentokrát se zaměříme na stravovací nešvar, který se objevil zejména mezi mladými a dospívající lidmi. Už asi správně tušíte, že řeč bude o hamburgerech a důvěrně známém fast food občerstvení.

„Přišlo sem z Ameriky, kde se už tento typ stravování snaží regulovat. Už totiž poznali, o jak velký problém jde – rychlé a jednoduché stravování bohaté jen a jen na tuky,“ komentuje populární fastfoody Radka Setrmajerová, poradkyně v oblasti zdravé výživy.

Než si půjdete koupit svého oblíbeného hamburgera vycpaného hranolkami a zalitého v tatarce, možná byste si měli uvědomit několik věcí. Tělo v podstatě vůbec nezasytíte a velmi rychle budete mít znovu hlad. „A hranolky s tatarkou, to je opravdu smrtelná kombinace. Hranolky mají vysoký glykemický index a dělají se na přepáleném oleji plném rakovinotvorných látek,“ zdvihá varovně prst Radka Setrmajerová a pokračuje o „kladech“ populárního jídla: „Snaha doplnit hamburger zeleninou je marná, základ je v masu, v němž je namleto, ani nevíte co. A k tomu tatarka je chemicky ošetřená.“

Návyky spojené s obědem ve fastfoodu, to je kapitola sama pro sebe. Rychle, ve stresu, za pochodu. Tedy opět špatně. „Na oběd si musíte udělat čas, aby tělo nebylo ve stresu a přijímalo potravu v klidu, protože pak dobře tráví. V opačném případě si můžete přivodit třeba žaludeční vředy. Já když nemám čas, tak si udělám rychlý koktejl. Pokud nestíháte, tak si třeba ráno připravte na oběd bagetu z tmavého pečiva, do toho pomazánkové máslo nebo tvarohovou pomazánku, zeleninu a sýr.“

Že předchozí řádky o hamburgerech nejsou pro legraci, dokumentují případy, jež královéhradecká dietoložka přidává přímo z vlastní praxe: „Začaly ke mně chodit mladé studentky od osmnácti do pětadvaceti let. Stravovaly se ve fastfoodech a měly záhy problémy s cholesterolem! To už je na zamyšlení.“
(jp)