Aktuálně tuto sobotu, tedy 19. ledna, se v Beránku uskuteční oblíbený ples náchodského gymnázia. Týden na to, v pátek 25. ledna, bude sál patřit plesu Střední odborné školy zdravotní a Evangelické akademie. V pátek 8. února se může na taneční parket těšit Střední průmyslová škola z Nového Města nad Metují a 22. února si zde dá při svém plese dostaveníčko Gymnázium Dobruška. „Naprostým vrcholem letošní plesové sezóny u nás však bude v sobotu 23. února ve 20 hodin vyhledávaný Reprezentační ples města Náchoda a společnosti Primátor,“ upozornila ředitelka Kollertová.

Na programu, kterým bude provázet známý moderátor Karel Voříšek, vystoupí dvě hvězdy české popové scény – zpěváci Bohuš Matuš a Petr Kolář. Při tradičním předtančení své umění předvedou JM Dance s tanečníky Jiřím Grossem a Michaelou Haladovou z Prahy, kteří se mimo jiné specializují na stylovou show. Na plese bude hrát skupina Relax s multižánrovým repertoárem a výborným zvukem.

V Náchodě mají nově elektronické úřední desky.
V Náchodě mají nově elektronické úřední desky

A na kolik návštěvníky, pro které je připravena pestrá a bohatá tombola, letošní ples vyjde? Ti, kteří si vyberou posezení v hlavním sále, zaplatí 200 korun. Ples s možností sezení v malém sále přijde na 150 korun a stovku uhradí ti, kteří zvolí stání. „Tento ples je velmi oblíbený a pravidelně se ho účastní pět set až šest set lidí,“ prozradil Jan Špaček, odborný pracovník pro kulturu a sport města Náchoda.

Kromě toho upozornil, že během plesu Kulturní a sportovní nadace města Náchoda ocenění úspěšné jednotlivce i kolektivy.

„Na ples chodím už několik let nejen jako organizátor, ale také jako aktivní účastník. Jinak na nějaké další plesy v posledních letech už moc nechodím,“ dodal Špaček.

I když je tento ples opravdovým vrcholem sezony, ředitelka Beránku ještě zve na rozpustilý Masopustní maškarní rej i bál, který se koná v sobotu 2. března.

Na své si od 15 hodin přijdou děti při masopustním karnevalu. Po sousedském průvodu pořádaném Střediskem volného času Déčko vypukne v Beránku v 19 hodin Masopustní bál pro dospělé. „Zapomeňte na starosti a přijďte se bavit jako v dětství. Masku na sebe, dobrou náladu s sebou,“ zve do kola Kollertová. Zábavu zpestří náchodští divadelní ochotníci, k tanci zahraje hudební skupina Reflex z Hronova.

Dne 16. ledna 1969 se u Národního muzea v Praze zapálil dvacetiletý student filozofie Jan Palach. Protestoval tak proti poměrům ve společnosti
KOMENTÁŘ: Čin studenta Jana Palacha upozornil, že svoboda je stále v sázce

Z plesového kalendáře
Jubilejní 50. Lidový ples
V sobotu 19. ledna od 20 hodin se koná tradiční Lidový ples v sokolovně v Červeném Kostelci.

Myslivecký ples
MS Paseky Rasošky vás zve na ples, který se koná v sobotu 19. ledna od 20 hodin v sále Důstojnické besedy v Josefově.

Ples města Broumova
se uskuteční v sobotu 19. ledna ve 20 hodin v sále kulturního domu Střelnice v Broumově.

Hynek Šnajdar