Některé silnice, jako třeba právě Náchodská ulice, už budou brzy opraveny. Místní na to čekají dlouhé roky. „Jsme velmi rádi, že po tolika letech rozhovorů s majitelem komunikace, Královéhradeckým krajem, konečně dojde k opravě jedné z nejfrekventovanějších silnic v Novém Městě nad Metují i v regionu," uvedl novoměstský starosta Petr Hable.

To na jiné cesty se nedostane ještě dlouho a maximálně k nim silničáři po zimě přilepí nějakou další záplatu. Na pátečním setkání se starosty a zástupci firem na Náchodsku hejtman Lubomír Franc přiznal, že kdyby chtěl kraj opravit všechny cesty v celém Královéhradeckém kraji, které má ve správě, stálo by to neskutečné množství peněz. Kraj je ve své pokladně ani nemá.

Kdybychom měli opravit všechny komunikace, stálo by nás to kolem osmi, možná až deset, miliard korun. To je částka, která je nepředstavitelná a nejde to udělat mávnutím kouzelného proutku," uvedl hejtman Lubomír Franc na pátečním setkání se starosty měst Náchodska a podnikatelů působících v regionu, které uspořádala Hospodářská komora okresu Náchod.

Dluh na silnicích
 se daří zlepšovat

Podle France se však kraji daří situaci zlepšovat. „Vize na opravy silnic je optimističtější než v minulých letech," řekl hejtman. Na Náchodsku a Broumovsku se podle něj rýsují další velké projekty. „Dnes jsou v přípravě stavební projekty za 750 milionů na Náchodsku a na Broumovsku dokonce za 887 milionů korun. Když jsem mluvil o té zanedbanosti silnic v kraji, tak tady vidíte, že v okrese Náchod je ta příprava na opravy velmi důkladná," sdělil hejtman Franc. Jedná se podle něj o relativně krátké období, ve kterém by se vybrané cesty mohly opravovat – do čtyř let.

„Podle toho, jak budou jednotlivé stavby připraveny, dostanou peníze. Je to blýskání se na lepší časy. Není to tak, že to jsou stavby, které se připravují, a pak leží léta v šuplíku, ale stavby, které se připravují a budou opravdu realizovány," slíbil hejtman.

Bude ale záležet také na tom, jestli se kraji podaří získat na opravy peníze z fondů Evropské unie.

Jen na Náchodsku se v posledních letech podařilo kraji uskutečnit dopravní stavby za zhruba 600 milionů korun. Z těch větších v poslední době to byla například rekonstrukce silnice přes Pasa na Broumovsku. Nyní kraj dočerpává peníze z dotačních fondů a letos opraví po celém kraji cesty za zhruba 400 milionů.