Podle líčení matky zraněné dívky bylo dění v ordinaci během zákroku zcela neprofesionální a ošetření zbytečně bolestivé. Do nemocnice přivezli malou Marušku večer okolo dvaadvacáté hodiny. Zpočátku šlo vše hladce, ale návštěva nemocnice se podle rodičů po příchodu lékaře zvrtla.

Když přišel lékař, začal se podle matky rozčilovat, jak je možné, že jejich dcera ještě nespí. Vysvětlili mu, že dcera byla na táboře a stalo se to během noční hry. Pak rodina dostala kázání, že nemají do ordinace chodit, protože narušují sterilní prostředí: „Sám lékař měl přitom na rukou špinavé bavlněné rukavice bez prstů, které sundal až po vyšetření rány," popsala žena.

Po výtce otec malé pacientky zůstal stát u dveří ordinace, zatímco matka se zula, aby mohla zůstat se svou dcerou a psychicky ji podpořit. Malé děvče kvůli bolesti a vůbec celé situaci brečelo, ovšem to se prý lékaři nelíbilo. „Neječela a nevyváděla, jen brečela, ale bylo jí vyhrožováno, že pokud nepřestane, vyhodí nás na chodbu," popisuje chování lékaře matka.

Nemocnice nyní stížnost šetří, někteří zdravotníci odborný postup lékaře nezpochybňují.

Mluvčí nemocnice Hana Voborníková sdělila, že stížnost na chování lékaře, ale i sloužící sestry, se momentálně šetří. „Celá záležitost byla předána ombudsmance Oblastní nemocnice Náchod, která podrobnější vyjádření zašle pisatelce," uvedla Hana Voborníková.

Ovšem jen chováním stížnost nekončila. Matka zpochybnila i lékařův následný zákrok.

„Anestetika byla dceři aplikována přímo do rány a okamžitě se začalo šít, aniž by byla rána umrtvena. Při zdravém rozumu, tato anestetika nemohla ještě působit. Při pohledu na tento zákrok jsem měla co dělat, abych neomdlela já natož pak naše dcera, která při každém vpichu musela neuvěřitelně trpět. Následky a averzi si díky takovémuto člověku, ponese dost dlouho, pokud ne celý život. Když jsem se ozvala, že to nemůže být ještě umrtvené, když se šije ihned, mi bylo sestrou sděleno, že to snad doktor ví sám a ať na ně nekřičím. Nekřičím, jsem klidný člověk. Křičet byla slyšet Maruška, když jí byla šita dlaň," popsala matka.

Co se odbornosti zákroku týče, primáře chirurgického oddělení Jaroslav Vokůrka sdělil, že aplikace lokálního anestetika do oblasti rány je standardní postup a je principem místního znecitlivění.

„Latence působení lokálního anestetika je velmi krátká a umožňuje bezprostřední ošetření rány. Proto považuje ošetření v lokální anestezii vzhledem k charakteru poranění za adekvátní," uvedl primář.

Raději by se dala ošetřit jinde

Podle Petry Bohuškové bylo chování sestry podobné jako u lékaře, rozdíl byl jen v tom, že neprováděla výkon.

„Chování doktora Nývlta a sestry, pokud se dají nazývat lékařem a sestrou, považuji na velice neetické a vůči dítěti to platí dvojnásob. Doufám, že to, co prožívala moje dcera, nebude nikdy prožívat jiné dítě nebo jiný pacient. Pokud budu muset ještě někdy navštívit náchodskou nemocnici a měl by mě ošetřovat jmenovaný lékař, okamžitě odcházím," uvedla žena, stále šokovaná z toho, co se v ordinaci odehrálo.

Sdělila také, že s jiným lékařem a jinou sestrou během kontroly bylo už vše naprosto v pořádku. Nevěřila prý ani vlastním očím a uším, že je ve stejné nemocnici.

„Myslela jsem, ze jsme jinde. Pan doktor byl milý a sestřička navíc ochotná a příjemná. Vše nám vysvětlila a řekla, co a jak. Prostě super přístup k dětem, tak jak má být," dodala matka.