Město vydalo obecně závaznou vyhlášku zcela omezující hazard na celém území města, a to bez výjimek. Účinnost vyhláška nabude 1. ledna příštího roku. Licence vydané místním příslušným úředním orgánem na výherní hrací přístroje tak zaniknou ke dni 31. prosince 2015. Neznamená to ale, že všechny herny skončí hned. Zbylé přístroje, které totiž povoluje ministerstvo financí, budou rušeny postupně tak, jak budou probíhat řízení o odebrání licencí.

„Věřím, že ministerstvo bude v tomto vstřícné a pružné a v průběhu roku 2016 pořídí řádně zrušit udělené licence," řekl starosta města Martin Staněk. Pak teprve z města kompletně zmizí herny.

Hazard jako patologický jev je velkým problémem. Od omezení hazardu si tak českoskaličtí slibují, že ochrání občany a značně napomůže k udržení veřejného pořádku. Plán na omezení hazardu vznikl také na základě podnětů při zpracování strategického plánu rozvoje města.

Radnice však odhaduje, že město omezením heren přijde o necelé dva miliony korun ročně do rozpočtu města na odvodech z hracích přístrojů.

„Chybějící prostředky v téměř devadesátimilionovém rozpočtu města jsou již v současné době nahrazovány z realizovaných úspor," prohlásil starosta.

Konce hazardu se tak prý nemusí místní spolky, kterým radnice peníze z výtěžku z provozu výherních hracích automatů rozdělovala, obávat. O peníze, které město rozděluje a podporuje významně jejich činnost, totiž nepřijdou. Ročně se jedná o částku ve výši dvou milionů korun.

Peníze spolkům chtějí zachovat

„Tuto částku i díky úsporám v rozpočtu zachováme ve stejné výši do příštích let. Radnice chce být na dále hlavním podporovatelem fungování neziskových organizací v našem městě," uzavírá starosta.

Úspory, kterými chce radnice dosáhnout toho, že bude mít více peněz spočívají například v tom, že se přehodnocují smluvní vztahy, dochází k provozním úsporám a také k personálním úsporám mezi kmenovými zaměstnanci. K tomu Martin Staněk dodává: „Velmi se nám osvědčila spolupráce s Úřadem práce. Jeho příspěvek na pracovní pozice do značné míry pokrývá náklady na tyto zaměstnance. Podařilo se nám díky této spolupráci velmi zlepšit úklid celého města a to včetně turisty hojně navštěvovaných Ratibořic." (hol, bed)