Ničili ho vandalové, scházeli se zde narkomani, problémová mládež dělala nepořádek a policisté řešili třeba i krádež plechů na překážky za zhruba 80 tisíc korun. Po šestnácti letech hrozilo, že se jediný prostor pro freestylové a street aktivity nadobro zruší. Vedení města se rozhodlo sehnat dobrovolníky, kteří by se za úplatu o skatepark starali. Zdá se, že je našlo.

„Sešli jsme se s několika zájemci, kteří by byli ochotní se o skatepark starat, a také s řadou lidí, hlavně rodičů, jejichž děti tento sport provozují, a to na poměrně vysoké úrovni. Netušil jsem, že je v Náchodě celá řada talentů, někteří dosahují úspěchů i na evropské úrovni. Jako děti začínaly trénovat právě na tom náchodském skateparku,“ říká starosta města Jan Birke a dodává, že o hřiště by se tedy od září starali dva mladí muži, kteří mají ke skateboardingu vztah a nechtěli, aby skatepark zanikl.

„Náplní jejich práce by bylo otevírání a zavírání skateparku, úklid i drobné opravy. Třeba dotažení šroubu na překážce. Případný vandalismus by se řešil s městskou policií. Také jsme se rozhodli pro umístění infrakamery, díky které uvidíme vandalům do tváří. Škodí totiž především v nočních hodinách,“ vysvětluje starosta.

Pokud vedení města uvidí, že je o skatepark dobře postaráno a sportoviště má nějakou budoucnost, začnou se řešit nutné investice. „V příštím roce by se mohl zhotovit nový speciální povrch a došlo by k výměně jedné nebo dvou překážek. Každým rokem bychom vyměnili nějakou další,“ plánuje Jan Birke.

Podle starosty se má celý skatepark převést z majetku Sportovního zařízení města Náchoda přímo pod město, které by se o hřiště staralo, stejně jako pečuje o mnohá další hřiště v Náchodě. Časem by se mohly v prostorách skateparku konat i různé závody a exhibice.