„Závod vlčat a světlušek je jednou z největších akcí, kterou Junák český skaut jednou za dva roky pořádá. Letošní finále bylo vyvrcholením roční celostátní skautské dovednostní soutěže pro vlčata a světlušky," vysvětlil Matek Pitaš, jeden z organizátorů.

Z každého kraje postoupila do finále jedna chlapecká a jedna dívčí hlídka, celkem 200 malých účastníků z celé České republiky.

„Vyhlašování výsledků se strhlo ve velké drama. Dvě nejlepší družiny vlčat, tedy chlapců, získaly v součtu za deset bodovaných disciplín závodu stejný počet bodů, tudíž se obě umístily na prvním místě," popsal Pitaš s tím, že putovní totem Náčelníka byl jen jeden.

Muselo se tedy mezi nimi rozhodnout v dodatečné disciplíně: přímo během vyhlašování výsledků. Za podpory zbylých 26 hlídek a organizátorů byla o něco rychlejší hlídka Tučňáků z Bílovice nad Svitavou z Jihomoravského kraje. Smutnými vítězi se stali kluci z hlídky Zelený Datel z Kostelce nad Černými lesy ze Středočeského kraje.

Mezi světluškami, tedy dívkami, se na prvním místě umístila hlídka Zelená šestka z Opavy.

„Všichni soutěžící byli perfektně připraveni a rozdíly mezi celkovými umístěními byly v řádech jednotek bodů," zdůraznil Pitaš.

Novoměstské skautské středisko bylo vybrané k realizaci nelehkého úkolu, přesto organizaci závodů zvládlo velice dobře. Pro kluky a holky z celé republiky byly v rámci pomoci knížeti v boji proti pirátům nachystány mnohé úkoly.

Pro většinu byla velkým zážitkem jízda na lodích po řece Metuji. „Bála jsem se nastoupit, ale můj kormidelník mi pomohl si sednout. Po cestě jsme poznaly všechna zvířata, která byla na obrázcích na břehu, takže jsem byla spokojená," řekla závodnice Anička.

Nejen poznávání zvířat, ale vyhledávání informací nebo řešení krizových situací. To vše byly soutěžní disciplíny závodu. „Nejnáročnější pro nás byly asi šifry, ty nám vůbec nešly. Hodně se nám líbila překážková dráha," hodnotili závod kluci z hlídky Zelený Datel. „Noční bojovka na náměstí byla asi ta nejlepší, kterou jsem kdy zažil!" dodal jeden z nich.

Účastníci během bojovky sehnali všechny potřebné informace k dopadení piráta, který unesl knížeti komtesu a stihli přitáhnout ke břehu loď zrovna ve chvíli, kdy se s ní snažil ujet po Metuji pod novoměstským náměstím.

Závodníci ukázali své dobré srdce, když při veřejném soudu při vyhlašování nenechali piráta zemřít, ale vybrali pro něj veřejně prospěšné práce.