Na takovém zasedání se schází mladí poslanci s vedením města, radními a s úředníky. Tentokrát je v minulém týdnu přivítala a pohostila na své půdě Střední škola a Základní škola Nové Město nad Metují v budově Králíček.

Mají nápady na zlepšení města

„Do parlamentu mě vybrali v naší třídě. Máme vždy zástupce ze tříd, které budou končit. Přicházíme s nápady pro zlepšení města. Aktuálně tady máme, že bychom chtěli změnit přednost v jízdě v ulici Nad stadionem. A neustále se řeší kouření u naší školy," říká Vojtěch Rydlo ze základní školy Malecí.

Je podle něj dobře, že něco takového jako dětský parlament ve městě funguje. Podobně hovoří jeho spolužačka Petra Vacková. „Je to dobré. Určitě je to inspirace pro město, co by šlo zlepšit. Všímám si, když jsou nějaké nedostatky u školy," sděluje Vacková.

Jak takové jednání dětského parlamentu vůbec vypadá? Stejně jako zastupitelé při chodu města i dětský parlament nejprve schvaluje program svého jednání a kontroluje, co z minulého usnesení je splněno. Naposledy si mladí poslanci přáli pozvat vedoucího odboru životního prostředí Jaroslava Rohulána. „Usnesení je splněno, pan vedoucí sedí v čele stolu," informuje členy dětského parlamentu vedoucí oddělení školství, kultury a sportu Václav Kupka.

Jaroslav Rohulán se ujímá slova a vysvětluje, co vše odbor životního prostředí dělá. Žák Jan Jandík se ptá, zda je pravdou, že vytříděný odpad se stejně nakonec sesypává do jednoho kontejneru. Úředník vysvětluje, že to se stává jen ve dvou až pěti procentech případů, kdy je třeba svozové auto naplněné a sólo odvoz se ekonomicky nevyplatí.

„Chtěl bych se zeptat, kam se odtud vozí plasty, aby je dál zpracovali?," ptá se opět Jandík. Jaroslav Rohulán odpovídá, že nejbližší zpracovna je v Hradci Králové.

Pak přijde řeč na problematická kontejnerová stání v ulici Nad stadionem. Mladí poslanci chtějí vědět, jak se vyřeší, aby malým školákům nehrozilo nebezpečí, když vstoupí na silnici. Za kontejnery totiž nejsou vidět.

„Na komunikaci bude umístěn retardér. Je to v usnesení rady města, která se vaším podnětem zabývala," ubezpečuje mladé poslance Rohulán. Novoměstský starosta Petr Hable dodává, že na místě se byli podívat i radní a zvažovali všechny možnosti. „Tohle se jevilo jako nejvhodnější," podotýká starosta.

Následně mohou školáci vznášet nové podněty k řešení. Žákyně ze základní školy v Krčíně děkují, že v okolí jejich školy je teď větší čistota. A také za nový přechod na silnici před školou. „Chtěli bychom poprosit, jestli by se lavičky v parku mohly opravit a natřít. Jsou rozpadlé," žádají vedení města žákyně.

Upozorňují na nebezpečí na silnici

Na řadu se svými podněty přichází základní škola Malecí. Vojtěch Rydlo upozorňuje na problematickou přednost v jízdě na silnici v ulici Nad stadionem. Starosta informuje, že pozve zástupce dopravního odboru. „Bude to určitě na zvážení," říká Hable.

„Tak co tady máme dál," poznamenává Rydlo a dívá se na seznam s výčtem problémů. Upozorňuje, že na schodech k řece Metuji pod náměstím chybí světlo. Pro chodce je to nebezpečné. Žáky školy také netěší, že před tělocvičnou nejsou vyznačena parkovací stání a děti mezi chaoticky zaparkovanými auty špatně prochází. A pak je trápí, že poblíž školy kouří středoškoláci. „Zvýšit represi, dobře," dodává starosta. A místostarostka na adresu kuřáků poznamenává: „Ochladilo se, tak to je hned znát."

Zástupci základní a střední školy upozorňují, zda by ráno nešlo více udržovat chodníky od náměstí. „Po ránu kloužou," dodává jeden z žáků. Starosta odpovídá, že situaci nechá prověřit.

Činnost novoměstského dětského parlamentu není jen nějaká legrace. O jeho praktickém přínosu svědčí třeba to, že na jaře se pojede ukázat do partnerského města Hildenu v Německu.