Adolf Klepš o život bojoval od neděle 1. října, kdy musel být letecky transportován do Fakultní nemocnice Hradec Králové po výstupu na Sněžku s politickou stranou TOP 09. Za ní měl ze 13. místa kandidovat do Poslanecké sněmovny. Klepš během výstupu pocítil srdeční slabost a zkolaboval. Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger ho zhruba čtvrt hodiny resuscitoval, obnovování životních funkcí se poté ujali letečtí záchranáři. Uznávaný horský náčelník ležel v hradecké nemocnici v umělém spánku. 

"Byl pro všechny členy a příznivce nejen skvělým náčelníkem, obětavým a vynikajícím záchranářem a naprostým profesionálem. Byl především opravdovým kamarádem, na kterého se všichni mohli spolehnout jak během náročných záchranářských zásahů, tak i v osobním životě. Miloval celým srdcem svoji práci a vždy neváhal nasadit vše, když šlo o pomoc jiným," uvedl Radek Zeman.

Nová stanice Horské služby Krkonoše v Benecku. Náčelník HS Adolf Klepš.
OBRAZEM: Na Benecku otevřeli novou stanici horské služby

Smutná zpráva o smrti jednoho z nejuznávanějších záchranářů a rodáka z Vrchlabí okamžitě vyvolala řadu soustrastných reakcí od kolegů i od veřejnosti. „Krkonoše Adolfovi vděčí za mnohé, stejně jako mu spousta zachráněných vděčí za svůj život a zdraví. Společně se nám podařilo zvednout spolupráci mezi krkonošskou Horskou službou a Správou Krkonošského národního parku na dosud nebývalou úroveň,“ řekl ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. „Šlo o skutečného kolegu a pro mě také osobního přítele. Zpráva o jeho smrti mě opravdu zasáhla. Je mi to moc líto. Adolf bude v Krkonoších moc chybět,“ dodal Jan Hřebačka.

„Náčelníku, dávej tam shůry na ty naše horaly i pocestný pozor. Upřímnou soustrast rodině,“ vzkázala zase přes Facebook Krkonošského deníku Vlaďka Mazurová. 

Adolf Klepš se narodil 12. září 1964 ve Vrchlabí. Profesionální kariéru v Horské službě zahájil v klednu 1991. Začínal jako terénní pracovník záchranář, roku 2001 povýšil na náčelníka oblasti Krkonoše. "Měl zodpovědnost za provoz a řízení oblasti Horské služby, za 200 záchranářů a mezi své úspěchy řadí projekty k prohloubení spolupráce se složkami Integrovaného záchranného systému formou společného výcviku, které vedly mimo jiné i ke zvyšování profesní kvalifikace záchranářů HS," upřesnil Zeman.

Klepš rovněž připravoval projekty příhraniční spolupráce s polskými záchrannými službami a projekty norem pro značení lyžařských tratí a turistické značení. V roce 2007 se stal předsedou Rady Horské služby, kde měl odpovědnost za celou dobrovolnou členskou základnu. "Zavedl jednotný způsob řízení a vzdělávání a také dosáhl sjednocení předpisů a nařízení pro obě složky HS. V roce 2010 se stal zástupcem ředitele a roku 2014 byl jmenován členem správní rady," dodal Radek Zeman.