„Byl to zřejmě nejnavštívenější ročník festivalu. Přišlo 365 lidí, jako dní v roce,“ pochvaloval si hlavní organizátor Jiří Georgo Rosa. Finančně byl tedy velmi výživný, protože jen na vstupném bylo vybráno přes 36 tisíc korun. Finanční dary činily zhruba sedm tisíc, z prodeje triček, knih a hrnků bylo získáno 3810 a příspěvek města byl 10 tisíc korun. „Peníze půjdou na provoz naší školy v tanzanské v masajské vesnici Mto Wa Mbu,“ upozornil Rosa.

Ještě před sobotní dvacátou hodinou, kdy se na pódiu připravovala první kapela Vivien z Broumova, nic nenasvědčovalo tomu, že to bude tak hojně navštívený a hezky rozparáděný mejdan. Organizátor Rosa, který je zároveň bubeníkem domácí hudební legendy Experiment Rock, stejně jako jeho spolupořadatel Václav Vincenzo Dušek pobíhali po sále, ladili poslední drobnosti, aby všechno klaplo. A klaplo to znamenitě.

Okolo deváté večerní se schodiště i předsálí, kde na stěnách visely obrazy Tinga Tinga z Tanzanie, začaly zaplňovat fanoušky festivalu. Postupně se zalidňoval i sál, kde zrovna hráli mladí broumovští muzikanti. „Paráda. Lidí je dost, atmosféra je báječná,“ radoval se Rosa. Jeho hlavním přáním bylo, aby se lidé dobře bavili a výtěžek pomohl provozu masajské školy, kterou Rosa s Duškem před lety stavěli.

Velkou jízdou večera bylo seskupení Divoké bubny. Tuto rytmickou vichřici obohatil eroticky zabarveným tancem africký showman, který se v rytmu bubnů a k pobavení roztančeného publika na jevišti parádně nakrucoval. Speciální hudební vložkou bylo bubenické vystoupení kamarádů z místní hospody U Konvalinků, kteří se svými nástroji nechtěli zůstat pozadu a bubnovali jako o život.

Milovníci řízného death metalu si přišli na své při koncertu kapely Sepultura revival. „Metal moc nemusím a nikdy jsem ho neposlouchal, ale bylo to skvělé a stanu se nakonec metalovým fanouškem,“ sliboval návštěvník Jirka. Součástí festivalu bylo také téměř rodinné vystoupení bubeníků. Jiřímu Rosovi skvěle sekundoval jeho syn Jiří a Vašek, malý potomek organizátora Duška, který hrán na bicí vytvořené přímo „na tělo“.

Do tanečního varu diváky dostala kapela Divokej Bill revival a potom také domácí formace Experiment Rock. Vítaným hostem večera byl zpěvák a kytarista Pavel Špína Pokorný, který přijel za kamarády až z Karlovarska. Posluchači zpozorněli hlavně při skladbě Bobby Brown, kterou před lety zplodil americký hudebník Frank Zappa.

„Návštěvníci letos nasáli, jak se patří. Ročník od ročníku nám roste nejen počet příznivců, ale i jejich kvalita. Hlavní důvod, proč každý rok nasáváme, je podpořit nejen naše školáky v Tanzanii, ale i návštěvníky co nejlépe pobavit. Takže: příští rok se zase v hojném počtu potkáme na našem festivalu,“ přeje si Jiří Rosa.

Hynek Šnajdar