Ještě před vytvořením tohoto dopisu v okrese Náchod padla první soukromá lékárna. Lékárnice Marie Pindešová z meziměstí byla nucena zavřít toto zařízení ke konci února. „Už jsem se neuživila. V posledním období tržby klesly až o dvě třetiny,“ řekla Deníku lékárnice.

Velké problémy začínají mít i další soukromé lékárny. „Nám sice akutní nebezpečí uzavření lékárny nehrozí, ale odliv zákazníků je oproti dřívějšku značný,“ potvrdila nám Jaroslava Šubíková, majitelka lékárny U svaté Alžběty v Teplicích nad Metují.

Mezi lékárníky, jejichž existence je přímo ohrožená, patří také patří Jitka Gieblová, majitelka lékáren Na Ptákách v Jaroměři a Na Štěpnici v Ústí nad Orlicí.

„Problémy mají obě moje lékárny – jaroměřská kvůli krajské lékárně ve Dvoře Králové nad Labem i lékárna v Ústí nad Orlicí. Ta má problémy bohužel mnohem větší. Od 1. února u nás začalo docházet k postupnému odlivu zákazníků, který je nyní už dost značný. Tím pádem nám klesá obrat. Velkým problémem jsou také léky, které od nás obvykle pacienti odebírali. Ty nám nyní zůstávají na skladě a po vypršení jejich expirační doby jsou na vyhození. Co se týče výdeje léků na recepty, ten se snížil zhruba na polovinu oproti běžnému stavu,“ postěžovala si Gieblová, která je zároveň předsedkyní čestné rady Okresního sdružení lékárníků.

Podle ní by pomohlo, kdyby vláda zakročila proti porušování zákona. „Určitě by také pomohlo zrušení regulačních poplatků, které se ukázaly být naprosto zbytečné a neúčinné,“ myslí si lékárnice. Její lékárny mají určité rezervy, ze kterých po nějakou dobu dokáží žít. Nevyhnuly se jim však personální omezení. „Jednomu z magistrů byl pracovní úvazek snížen na poloviční a v případě potřeby bychom museli omezit také provoz. Odhaduji, že doba, po kterou bychom ještě mohli vydržet, jsou asi dva měsíce. Ale já pevně věřím, že vláda už nebude tolerovat pošlapávání našich práv a zasáhne včas,“ doufá Gieblová a poznamenává, že lékárníkům nejde jen o snížený obrat a zisk. „Jde také o to, že my pacientům – našim zákazníkům, poskytujeme zdarma radu a konzultaci. Ke smutně úsměvným příhodám u nás teď dochází ve chvíli, kdy si pacienti zakoupí léky v krajské nemocnici a k nám se jdou potom poradit o jejich správném užívání, protože tam bylo moc lidí, fofr a neměli tam na ně čas,“ dodala.

Josef Dag Veselý, vedoucí lékárník Královéhradecké lékarný v Náchodě dotované krajem, připouští, že menší soukromé lékárny mohou mít potíže. „Ke zlomu v řešení situace by mělo dojít v polovině března, kdy zasedne představenstvo společnosti Královéhradecká lékarna.

V diskusi na webu Náchodského deníku se názory na lékárny různí. Někteří diskutující poukazují na to, že je lékáren příliš mnoho, další si to nemyslí. „Pokud by tento neutěšený stav trval dlouhodobě, skutečně se zase můžeme vrátit do dob reálného socialismu, kdy bude v Náchodě jedna jediná lékárn, v ní dlouhá fronta naštvaných nemocných a široko daleko žádná jiná možnost,“ varuje diskutující Jiří Pavel.

Jaké jsou vaše názory na současný stav lékáren na Náchodsku?

DISKUTUJTE POD TÍMTO ČLÁNKEM.

Vaše názory můžeme použít v některém z dalších článků.