Klání již v květnu vyhlásilo Město Police nad Metují, a to v rámci projektu Podpora rozvoje cestovního ruchu v regionu Stolových hor a Broumovských stěn.

Úkolem soutěžících je pořídit buď barevné nebo černobílé snímky z Policka, a to z území Dobrovolného svazku obcí Policka, Ostaše a Broumovských stěn, nebo záběry z polské oblasti, přesněji z území Národního parku Góry Stolowe včetně obcí Radków, Wambierzyce, Karlów a Kudowa Zdroj.

Snímky musí být možné zařadit do jedné ze tří vyhlášených soutěžních kategorií, jimiž jsou Krajina (fauna, flóra, krajina, architektura), dále Aktivní vyžití v regionu, aktivní dovolená, a do třetice Kulturně-společenský život v regionu (kultura, volný čas, tradiční akce a podobně). Podrobnější informace o klání mohou zájemci získat na internetových stránkách www.policko.cz nebo na výlepových plochách.

„V současné době registrujeme v soutěži zhruba třináct autorů, kteří nám zaslali své fotografie. Z Polska je přihlášen zatím pouhý jeden soutěžící. Ostatní účastníci jsou z Čech a jsou mezi nimi zastoupeni nejen místní, ale i lidé například z Prahy, z Pardubic a z Hradce Králové, kteří Policko navštívili,“ informovala nás za pořadatele Jana Rutarová.

Podle jejich dalších slov je zatím nejvíce zastoupena první kategorie Krajina, a to se snímky, na nichž se objevují všechna roční období. Velmi často prý obrázky zachycují stolovou horu Ostaš.

„Nejméně fotografií je zatím přihlášeno v kategorii Společenský život v regionu. Na ulovení nějakého pěkného záběru však mají soutěžící ještě stále trochu času. Navíc v pravidlech fotosoutěže není uvedeno, v jakém časovém rozmezí má být snímek pořízen, takže se nabízí i možnost prohlédnout doma archivy a zaslat do soutěže fotografie pořízené vloni či ještě dříve,“ upozorňuje na jednu z variant Jana Rutarová.

Po ukončení soutěže, která výhercům jednotlivých kategorii zajistí hodnotné věcné ceny, neupadnou zaslané snímky rozhodně v zapomnění. Podle Jany Rutarové budou nejlepší ze záběrů vytištěny a bude z nich vytvořena výstava, která se začátkem příštího roku objeví nejprve v Polici nad Metují, poté v Broumově, v polském Radkówě a na dalších místech. „Snímky budou také prezentovány na webových stránkách www.policko.cz a některé plánujeme v budoucnu využít na připravované propagační materiály,“prozradila Jana Rutarová.

(Zuzana Kubečková)