Někde se stala chyba. Kde, to není jasné ani den po mystifikační lavině u Bílého Labe v Krkonoších, kterou si Horská služba vymyslela, aby cvičení bylo co nejostřejší.

Při cvičení nastaly hned dva průšvihy. Jednak došlo k úniku informací a internetová média už deset minut po pádu „laviny“ psala o tragédii tří zasypaných lidí v hlavních titulcích.

A s tím souvisel druhý problém: například trutnovská policie neměla o cvičné lavině ani ponětí a zprávy o tragédii tak médiím potvrzovala. Chaos vládl i na dispečinku Horské služby, kde drnčely telefony jeden za druhým a nedovolal by se tam člověk, který se ocitl v opravdové nouzi.

Když se po dvou hodinách policisté dozvěděli, že skočili na špek, pořádně je to nadzvedlo ze židlí. „Budeme záležitost řešit na meziresortní úrovni. O podobných cvičeních musíme být vždy informováni,“ zlobil se mluvčí trutnovské policie Udo Ertner. Zatím ale policie nezahájila vyšetřování kvůli trestnému činu šíření poplašné zprávy, o čemž dopoledne uvažovala.

Horská služba se brání, že o simulované lavině dala dopředu vědět vedení všech složek integrovaného záchranného systému. „A přímou informaci dostala i letka Policie České republiky. Co se týče okresního ředitelství policie v Trutnově, s ním budeme záležitost řešit,“ uvedl hlavní náčelník Horské služby České republiky Jiří Brožek.

Selhala tedy komunikace mezi pražským vedením policie, které bylo podle Brožka o akci informováno, a okresní pobočkou policie v Trutnově?
„Teprve zjišťujeme, jaký byl postup, sbíráme podklady pro jednání s Horskou službou a dílčí informace nebudeme zveřejňovat,“ řekla tajemně mluvčí policejního prezídia Dagmar Bednarčíková.

Jenže o tom, že lavina byla cvičná, nevěděli ani dispečeři Horské služby. Vůbec první, kdo ji označil za simulaci, byl šéf královéhradecké krajské záchranky Ladislav Žabka. O tom, že jde o cvičení, věděli i hasiči, jak včera potvrdili.„Je to opravdu nepříjemné. Nejhorší na tom je, že my jsme médiím informaci o lavině nedávali. Je potřeba zjistit, jak se to dostalo ven. My jsme veřejnost nechtěli strašit, jen jsme potřebovali simulovat ostrou akci co nejvěrněji, aby měla smysl,“ řekl Brožek. Podle něj o akci vědělo i v rámci Horské služby jen pár lidí. Zpochybnil přitom, že únik mohl nastat právě od nich.„Figuranti pod lavinou volali nejdřív na záchranku v Hradci, pak šly informace od nás vysílačkami, po pár minutách už jsem měl na drátě první novináře a pak i policii,“ kroutí hlavou Brožek.

Za mediálně nezvládnutou, když ani policie či dispečeři Horské služby nebyli schopni poskytnout pravdivé informace, označilo akci vedení královéhradecké záchranky. Podle Horské služby by však zveřejnění informace, že se jedná o planý poplach, cvičení zkomplikovalo. „Jenže tady je problém, že se jednalo o cvičení a některé složky to za něj nepovažovaly,“ podotkl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Podobná ostrá cvičení nejsou žádnou výjimkou, i když to předvčerejší bylo co do rozsahu zatím největší a asi poprvé neplánovaně proniklo do médií. V úterý dopoledne mu předcházelo i cvičení lavinových preventistů.