Desítky hostů, z nichž někteří veřejně vystoupili s připraveným referátem, měly možnost dozvědět se velké množství nových a především zajímavých informací z různých oblastí, nejčastěji na téma ochrany přírody a turismu v chráněných krajinných oblastech.

„Jsem rád, že se na konferenci sešli jednak odborníci, kteří přednášeli o udržitelnosti cestovního ruchu a o turismu na Broumovsku, jednak zástupci samospráv, obcí a měst, jež pokládali četné dotazy,” řekl Luboš Němeček, lesník ze Správy CHKO Broumovsko.
Dodal, že dotazy hostů představovaly pro Správu CHKO Broumovsko jakousi zpětnou vazbu v souvislosti s otázkou „Jak vlastně lidé vnímají činnost Správy CHKO ?”.

Součástí konference byla i exkurze do Broumovských stěn. „Ukázali jsme lidem, jak vypadá přírodě blízký pralesovitý les, který měl vlivem špatného středečního počasí charakter opravdového deštného pralesa podzimního Broumovska,” uvedl Němeček s tím, že účastníci exkurze šli zhruba tři kilometry po hřebenové cestě a navštívili lokalitu Hvězda.

Mezi zástupci měst a obcí, kteří se konference zúčastnili, byl i Milan Brandejs, starosta Teplic nad Metují. „Existence CHKO ovlivňuje velkou měrou náš život, pociťujeme to hlavně při realizaci některých projektů,” uvedl s tím, že kromě omezení jim přináší to, že je jejich město v CHKO, i značné výhody, především co se turismu týče. „Pro člověka, který má rád přírodu, je výlet do CHKO zárukou kvality,” upřesnil Brandejs jednu z výhod.
Závěrečná část konference byla včera věnována tématu krajinného rázu, o němž se velice živě diskutovalo.