Jaké novinky na prázdniny jsou v Pevnosti Dobrošov připraveny?
Novinek je připravena celá řada. Zvláště to jsou akce pro veřejnost. Novinkou pro letošní léto je každodenní otevření srubu jeřáb s unikátními nástěnnými malbami z roku 1938. Bunkr je otevřen od 10 do 15 hod.

Co čeká na návštěvníky akce o tomto víkendu, která bude připomínat 70 let od konce války?
Kromě uniformovaných příslušníků klubů vojenské historie se mohou návštěvníci těšit na bojovou techniku, jako americký Jeep Willys, či nákladní vozidla, ale k vidění budou i RC modely bojové techniky, kdy např. tanky budou zdolávat několik metrů dlouhý tankodrom. Raritou bude i druhoválečný polní sovětský lazaret obklopený kulometnými hnízdy. Hlavní část programu se bude konat v sobotu 11. července, ale i v neděli bude dost věcí k vidění.

Jaká další zajímavá technika zde bude k vidění?
Bojová technika bude k vidění na Dobrošově hned dvakrát. Nejprve o nastávajícím víkendu, podruhé o víkendu 21. 23. srpna. To bude u srubu Můstek, z něhož návštěvníci vycházejí z prohlídkové trasy, umístěno hned několik druhů obrněnců, které si budou moci návštěvníci prohlédnout od pátku do neděle.

Uskuteční se i nějaká rekonstrukce, jako tomu bylo například předloni?
Letos bojovou ukázku neplánujeme, spíše jsme letos vsadili na výstavku militárií a techniky. Přesto mohu slíbit, že nějaká ta akce k vidění bude.

Proč jste se rozhodli pořádat právě zde kulturní akce či netradiční prohlídky?
Pevnost Dobrošov je významnou regionální památkou, avšak návštěvníci již neočekávají pouze běžné prohlídky s výkladem, a proto jsme se rozhodli jejich návštěvu pevnosti zatraktivnit pestrým kulturním programem, do něhož patří nově i noční prohlídky za doprovodu živé hudby, nebo vystoupení hudební kapely Nanovor, který se uskuteční 7. srpna.

Protože byla pevnost oficiálně převzata pod správu Královéhradeckého kraje, uskuteční se ve spolupráci s městem Náchod i zajímavá akce do Pevnosti se starostou, kdy se role průvodce zhostí starosta města Náchoda a poslanec Jan Birke.

Na letošní sezónu se udály ale také některé změny. Můžete popsat, co vše na návštěvníky nově čeká?
Změny prodělala vstupní expozice, kde vznikla nově úschovna zavazadel či malý dětský koutek. Údržba areálu je však náročnou záležitostí, a proto se změny konají průběžně. Doufám však, že větších změn si návštěvníci povšimnou až v další sezóně.

Kolik návštěvníků ročně vlastně pevnost navštíví?
Na Dobrošov si ročně najde cestu okolo 24 tisíc návštěvníků.

Když přijde nyní někdo za teplého léta, jak se má dovnitř obléknout? Kolik je vlastně v pevnosti stupňů?
Určitě je dobré se pořádně vybavit. Teplota v podzemí je okolo šesti stupňů, a proto ti, kteří špatně snášejí prudké výkyvy teplot, by nemuseli prohlídku dobře snášet. Avšak pro návštěvníky máme připravené i oblečení, takže se nemusí bát, že by nám v podzemí mrzli.

Co vše musí takový správce v pevnosti a okolí ní dělat?
Práce správce spočívá v mnoha věcech. Je to post, na němž musí člověk organizovat průvodce, zajišťovat provoz, udržovat pořádek, vyřizovat objednávky, činit propagaci apod. Je to práce, která bývá v některých okamžicích velmi náročná, avšak potěší, pokud se vše zdaří a návštěvníci jsou spokojeni.

Baví vás tato práce?
Musím říci, že určitě. Je to ten druh práce, při které se člověk nenudí.

Plánujete nějaké další vylepšování, nabídku pro návštěvníky?
Určitě chceme nabídku služeb stále rozšiřovat a zkvalitňovat. Již teď plánuji nové akci na další rok a mohu návštěvníky dozajista ubezpečit, že příští rok bude plný zajímavých změn.