Po padesáti letech opravené sportoviště Hamra, kterým prošly už tři generace sportovců, je pro Náchod doslova splněným snem. Rekonstrukce stála více než 45 milionů korun a součástí je i nově vybudovaná tribuna pro téměř 700 diváků.

Stadion nabízí běžecký ovál i sprinterskou rovinku s umělým polyuretanovým povrchem. Nechybí sektory pro skok vysoký, skok o tyči, hod oštěpem, hod diskem, vrh koulí a vrhačská loučka i sektor pro skok daleký. Uprostřed atletického stadionu se nachází fotbalové hřiště s přírodním travnatým povrchem, které bude sloužit zároveň jako dopadová plocha pro atletické disciplíny. Areál se má využívat i pro požární sport.

„Stadion nebyl opravený od roku 1971. I můj táta tady házel koulí a já, když mi bylo okolo devíti let, jsem tady zaběhl patnáctistovku za krásných 4:52," vzpomenul v pátek při slavnostním otevření sportoviště starosta města Jan Birke. Pevně věří, že další tisíce dětí a sportovců teď budou nové zázemí naplno využívat a Hamra i nadále budou v Náchodě středem sportu.

Hned první den otevření novotou zářícího sportoviště se konal 1. ročník atletické olympiády. Zúčastnily se jí děti ze základních škol náchodského okresu. Přijeli je podpořit i olympionici Eva Samková, snowboardistka, olympijská vítězka ze Zimních olympijských her 2014 v Soči a Josef Dostál, rychlostní kanoista, bronzový medailista z Letních olympijských her 2012 v Londýně na čtyřkajaku a držitel stříbrné a bronzová medaile z OH v Riu 2016.

Sportoviště Hamra v NáchoděZdroj: Město Náchod„Ze stadionu jsem nadšená. U nás ve Vrchlabí takový vyrostl před několika málo lety a vždycky když se vrátím domů, trénuji tam. Je skvělé, že člověk nemusí běhat někde na štěrku," rozhlížela se po sportovišti Eva Samková a přiznala, že atletiku měla vždycky ráda a postupem času si uvědomila, že sport jí pomohl v mnoha věcech. „Naučila jsem se lépe komunikovat s lidmi, a to i anglicky, a stala se brzy soběstačnou. Sport je obrovská škola pro život a člověk se díky němu ze všeho „nepodělá"," usmívala se.

Úspěšný olympionik Josef Dostál dětem vzkázal: „Ať vás tady tělocvik, sportování a závodění baví a ať tady lámete svoje osobní rekordy, ne ruce a nohy."

Mezi mnoha vzácnými hosty byla při otevření stadionu i Květa Pecková (Jeriová), předsedkyně Českého klubu fair play a bývalá československá reprezentantka v běhu na lyžích a trojnásobná olympijská medailistka z let 1980 a 1984.

Místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka vzpomenul, že rekonstrukce nebyla ani trochu jednoduchá a přidaly se i komplikace. „Stadion je pod úrovní hladiny řeky a pronikala sem spodní voda. Komplikace byly jak při budování tribuny, muselo se použít mnohem více betonu a armatur, aby tribuna byla staticky pevná a nepraskala. Muselo se udělat odvodnění a tartanový povrch je propustný. Hřiště bylo třeba o něco navýšit, jinak by plavalo na vodě," popsal místostarosta.

Součástí stavby jsou tedy také drenáže, automatický závlahový systém, umělé osvětlení a oplocení.

Vedení města plánuje, že v budoucnosti by se mělo zpřístupnit nábřeží Metuje a vzniklo by ještě víceúčelové hřiště.

„Už na podzim letošního roku se má začít budovat také nové zázemí pro sportovce šatny, sociální zařízení i byt správce areálu," dodal Jan Čtvrtečka.