Deník připravil pro čtenáře projekt nazvaný „Štafeta k radnici“. Díky tomuto projektu mají čtenáři šanci poznat blíže lídry politických uskupení, kteří kandidují do náchodského zastupitelstva.

A proč název Štafeta? Každý politik má totiž právo položit jednu otázku svému konkurentovi, který po něm bude štafetu k radnici přebírat. Všechny ostatní otázky jsou stejné pro všechny lídry.

Nyníodpovídá lídr náchodské KSČM Josef Kindl.

Váš předchůdce ve Štafetě k radnici položil otázku, aniž by věděl, kdo na ní bude odpovídat. Otázka zněla takto: Jak rozsáhlý je volební program Vaší strany do Náchodských komunálních voleb? A jak budete voliče informovat o jeho plnění?
Náš volební program není nijak rozsáhlý a nevyjmenovává všecko, co bychom rádi v Náchodě změnili nebo udělali, protože ne na vše stačí jenom naše síly. Jeho stěžejními body je např. bránit zadlužování města a rozprodeji jeho majetku. Zde bych připomněl otázku pivovaru, proti jehož prodeji naši zastupitelé, jako jediní, stále a zásadně vystupovali, ale přesto se nám nepodařilo, díky ostatním stranám, mu zabránit. Stěžejní je i prosazování obchvatu, za jehož realizaci jsme demonstrovali již v roce 2002, a dalších opatření ke zlepšení neúnosné dopravní situace ve městě, svými hlasy chceme přispět k výstavbě sociálního bydlení a zamezit rozprodeji celého bytového fondu v majetku města, k zajištění dostupnosti kvalitních služeb pro sociálně potřebné, k výstavbě nové průmyslové zóny, kde by vznikla nová pracovní místa, požadovat budeme zlepšení čistoty a pořádku ve městě, a tak bych mohl pokračovat. Co je však zcela zásadní, je naslouchat názorům a připomínkám občanů a pomáhat při jejich řešení. Vždyť k tomu si nás lidé volí, od toho také to slovo zastupitel vzniklo. V žádném případě však v našem volebním programu neslibujeme vzdušné zámky nebo to, co nemůžeme splnit, tak jako to dělá jedna nová strana, která slibuje, že když ji budou lidé volit, tak na oplátku odstraní kolony aut z Náchoda.

Na položenou druhou otázku odpovím tak, že možnost naší strany k informování občanů jsou oproti jiným stranám omezené. Ale i čtenáři Náchodského deníku si mohou o práci zastupitelů KSČM v Náchodě čas od času přečíst.

1. Kterou část města máte nejraději a proč?
Jsem rodilý Náchoďák, v Náchodě tedy žiji 66 let, takže můžu říci, že ho dobře znám. Co ale říct nemůžu, je, kterou jeho část mám nejraději. Každá má svou atmosféru a je něčím zajímavá. Jednoduše řečeno, mám rád své město.

2. Kde naopak vidíte nedostatky? Která část je nejzanedbanější a co byste nejraději zbořil, kdybyste nemusel brát ohledy?
Nedostatků by se našlo dost, z těch, které mají jednoduché řešení, je neupravenost města. Všechna málo frekventovaná místa a zákoutí jsou zanedbaná a neuklizená, chybí více parkových ploch, trávníky jsou převážnou dobu přerostlé atd. Pro inspiraci stačí zajet se podívat do sousední Kudowy.

3. Co podle vás Náchodu nejvíce chybí?
Veškerá doprava je v Náchodě vedena přes kruhový objezd u Slávie, který působí jako zátka v plynulosti provozu. Proto je nutné dělat maximum pro vybudování obchvatu města. Co ale také Náchodu opravdu chybí, to je dostatek pracovních příležitostí. Stačí připomenout, že Tepna zaměstnávala několik tisíc lidí. Solidní nový výrobní podnik by městu prospěl.

4. Co byste udělal jako první věc ve funkci starosty? Koho byste jako prvního do úřadu starosty pozval?
5. Kolik hodin týdně chcete jako starosta pracovat?
Na tyto dvě otázky odpovím jednoduše. Post starosty v Náchodě Komunistické straně Čech a Moravy nehrozí, proto odpovědi přenechám těm, kdo mají ambice do starostenského křesla usednout.

6. Jaké vlastnosti by podle vás měl mít dobrý politik?
Dobrý politik by měl mít co nejvíce kladných vlastností. Kdybych je měl vyjmenovávat a komentovat, musela by být odpověď na tuto otázku tištěna na pokračování nebo jako seriál.

7. Kdo je vším vzorem politika u nás a ve světě?
Pro mne je vzorem v politice v naší zemi náš předseda Vojtěch Filip pro jeho uvážlivé a erudované vystupování. Z těch světových je to Barack Obama.

8. Jaké schopnosti vašich konkurentů byste měl rád?
Od našich konkurentů očekávám tolerantnost.

9. Kam chodíte ve vašem městě nejraději na jídlo? Kde si kupujete oblečení?
Nejraději se stravuji doma, pokud už musím někam zajít, upřednostňuji restauraci Odas na Karlově náměstí. Oblečení kupuji různě, ale přiznám se, že jsem rád, že jsou tu Vietnamci se svými obchody.

10. Co vám chybí ke štěstí?
Nemyslím si, že by mi něco zásadního chybělo ke štěstí. Pokud můj život bude i nadále takový, jaký je, budu spokojený.

11. Na co se chcete nejvíce zaměřit v případě úspěchu ve volbách? Co považujete za klíčové body budoucího směřování Náchoda a jak jich chcete dosáhnout? Jakou vizi nabízíte?
V odpovědi na tuto otázku doporučuji, aby si každý přečetl náš volební program. Mám-li ji ale shrnout do jedné věty, pak jsem připraven přispívat svým dílem ke spokojenosti občanů ve městě.

12. Jakou otázku položíte dalšímu lídrovi?
Má Vaše strana ve svém programu obnovu lázeňství v Náchodě?

Profil kandidáta:
Jméno a příjmení: Josef Kindl
Datum a místo narození: 6. září 1944, Náchod
Rodinný stav: ženatý, syn Jan
Zaměstnání: důchodce
Nejvyšší ukončené vzdělání: sociálně právní
Záliby: od sedmnácti let amatérský herec
Životní krédo: kde nemůžeš pomáhat, tam neubližuj
Členství v politické straně: člen KSČM