„Příprava takovéto stavby je během na dlouhou trať a jsem rád, že dostává čím dál tím reálnější obrysy. Nyní už máme k dispozici všechny podklady a můžeme tedy s jednotlivými majiteli pozemků a nemovitostí mluvit konkrétně. Je zcela logické, že lidem, kterým se zbourají nemovitosti, musíme nabídnout něco na oplátku,“ říká Jan Birke k setkáním, která budou pokračovat i v dalších týdnech.

Město má v plánu v průběhu jednotlivých jednání společně s investorem (Ředitelstvím silnic a dálnic) a projektanty nabídnout těm, kterých se stavba bezprostředně dotkne, konkrétní řešení. Pozemky pro tyto účely již město připravuje. „Postupujeme krok za krokem a konečně se přesouváme z té hlavní „papírovací a přípravné fáze“ do té více praktické. Je potřeba, aby všichni, kterých se stavba týká, měli maximum informací,“ popisuje přípravný proces Jan Birke. V květnu již proběhla série informativních setkání s občany z Náchoda i okolních obcí, na kterých se mohli seznámit s dosavadním průběhem příprav, plánovanými termíny i novou vizualizací trasy Obchvat Náchoda - nová vizualizace.

Město očekává, že během podzimu by měly přijít na řadu majetkoprávní úkony, kdy se dotčeným lidem dostanou do rukou návrhy smluv. „Samozřejmě stavba se dotkne i městských pozemků, a protože chceme jít příkladem, bude město Náchod prvním, kdo převede potřebné pozemky,“ dodává náchodský starosta.   (na)

Obchvat Náchoda? Přípravy pokračují, hotový by mohl být za pět let.
Kompenzace za obchvat? Pozemky