Ministr nařídí nové projednání

Ministr vyslechl všechny názory a podstatné argumenty představitelů samospráv s tím, že věcí se zabývá rozkladová komise ministerstva, která do tohoto pátku vypracuje přesně odůvodněné stanovisko včetně doporučení a postupů.

Přislíbil, že ve chvíli, kdy dostane stanovisko rozkladové komise, tak původní rozhoduntí zruší a nařídí nové projednání.

Starostové odcházeli spokojeni

Starostové, kteří se „božanovského jednání“ účastnili, odcházeli vcelku spokojeni.

„Já si myslím, že z toho máme celkem dobrý pocit, pan ministr nám slíbil, že to celé dáme na začátek a uvidíme, co bude dál,“ uvedla starostka Adršpachu Dana Cahová, které se záměr těžařů vůbec nelíbí. „Máme tu chráněnou krajinnou oblast a skály, které můžeme prezentovat nejen v Čechách, ale i ve světě. My chceme přírodu a ne vrty,“ dodala.

Setkání se zúčastnil i náchodský starosta Jan Birke. Podle něj bude na starostech, aby byli ještě důslednějšími a detailnějšími a k případnému průzkumu a těžbě břidlicových plynů nedošlo.

Petice podepsaly již tisíce lidí

Takzvaný souhlas s vytyčením průzkumného území, o který žádala společnost Basgas Energia Czech, vydala na konci loňského roku královéhradecká pobočka životního prostředí.

Proti průzkumu a případné těžbě břidlicového plynu se zvedla silná vlna odporu, protestní petice podepsalo téměř osmnáct tisíc lidí.