Tématem chvílemi emotivní diskuse bylo hledání odpovědí na otázky možností řešení narůstající sociální problematiky.

Chtějí podporu 
pro nové zákony

Na základě diskuse a výměny názorů na problémy s nepřizpůsobivými občany v jednotlivých městech náchodského regionu se přítomní shodli na tom, že je nutné podpořit schválení návrhů novelizací, kterými se mění zákon o pomoci v hmotné nouzi, občanský soudní řád a zákon o přestupcích. K tomu starostové a místostarostové většiny měst náchodského regionu vyzvali i poslance a senátory Parlamentu ČR zvolené za Královéhradecký kraj.

Oslabení policie
se městům nelíbí

Přítomní zástupci měst rovněž deklarovali svůj razantní nesouhlas s omezením činnosti Policie ČR na území svých samospráv a poukázali na nutnost řešení soukromých iniciativ na poli realitního trhu a nepřizpůsobivých občanů. Právě podnikatelské záměry typu koupit starý dům, rychle a co nejlevněji ho opravit na tzv. „startovací byty” a nastěhovat do něj obyvatele, kterým většinu nájemného platí stát na dávkách, totiž vadí zejména obyvatelům dotyčných míst, kteří z nových sousedů žádnou radost nemají.

Náchodský starosta Jan Birke v této souvislosti zmínil jeden z domů, odkud už bylo vystěhováno několik nepřizpůsobivých a město tak nyní stojí před otázkou, co s domem do budoucna. Prodat? „V žádném případě, to nikdy,” dušuje se Jan Birke. Město nechce, aby dům někdo koupil, trochu opravil a nastěhoval si tam „sociální” nájemníky. „Možná ho necháme zbourat nebo spadnout, ale neprodáme ho nikdy,” má jasno starosta, i když, jak ujistil přítomné, nemá nic proti podnikatelům a jejich záměrům.

Domovské právo proti migraci

Tématem k vážnému zamyšlení je zavedení domovského práva, které by mohlo řešit nežádoucí migraci nepřizpůsobivých občanů.
Starostové se shodli v otázce nočního klidu. V návrhu je striktně stanoveno jeho dodržování od 22 do 6 hodin, je však důležité dodat možnost regulace nočního klidu rozhodnutím samosprávy.

Usnesení, které by mělo umožnit radnicím lépe řešit problémy s nepřizpůsobivými občany, svými podpisy podpořili starostové a místostarostové osmi měst. Ti rovněž doporučili „svým” poslancům a senátorům, aby zařadili řešení problematiky nepřizpůsobivých občanů mezi své priority. (na, řez)