„Musí proběhnout veškeré lhůty, ale vydání je otázkou dnů," uvedl náchodský starosta Jan Birke.

Zahájení stavby nového centrálního pavilonu s operačními sály a dalšími pracovišti je plánované na březen příštího roku. Protože se před krajskými volbami o stavbě, kterou bude hradit Královéhradecký kraj, stále více diskutuje, včera přijel do nemocnice stav věcí vysvětlovat hejtman Lubomír Franc.

Podle něj je projekt nejúspornějším řešením, které nynější špatný stav budov vyřeší na dlouhá léta. „Projekt je redukcí návrhu, který vznikl v minulém volebním období a počítal s investicí dvě miliardy. Ten jsme odmítli a redukovali na smysluplné řešení," odmítl hejtman kritiku některých politiků.

Celkové náklady na modernizaci nemocnice činí zhruba 1,169 miliardy. Kraj chce z Evropské unie získat přes 400 milionů, na dalších 600 milionů si musí vzít úvěr.

Nyní běží tendr na dodavatele stavby, ale antimonopolní úřad jej kvůli námitkám dvou firem pozastavil. O stavbu se uchází pět firem a dvě jejich sdružení. Ty, které splní kvalifikační podmínky, kraj vyzve, aby nabídly cenu.

„Kvalifikační předpoklady jsou nastaveny tak, aby umožňovaly efektivní hospodářskou soutěž a dávaly zadavateli záruku, že zakázku bude plnit skutečně někdo, kdo ji bude schopen splnit řádně a včas," vyvracel pochybnosti Tomáš Nevečeřal z právní kanceláře, která tendr pro kraj organizuje.