Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo celkem 68 staveb. Broumovský klášter se do soutěže dostal díky loňskému projektu Vzdělávací a kulturní centrum Broumov revitalizace kláštera. Opravenou benediktinskou památku do soutěže přihlásil zhotovitel stavby. Výběr patnácti nominovaných byl oznámen v sídle Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství ve čtvrtek 10. září.

Oceněním je už samotná účast

„Oceněním revitalizace kláštera v Broumově je již účast v této soutěži vyhlašované Nadací pro rozvoj architektury a stavitelství a jejími partnery. Soutěže se účastní stavby různého charakteru dopravní, školy, památky, soukromé obytné stavby včetně rodinných vil, veřejná prostranství, průmyslové a administrativní budovy. Proto již výběr kláštera v Broumově mezi patnáct nominovaných je jednoznačným úspěchem. Zvlášť ve srovnání třeba s Novým divadlem v Plzni, kterému se postoupit nepodařilo, přestože stavba nové divadelní scény je v České republice výjimečnou akcí," uvedla Libuše Růčková, koordinátorka projektu revitalizace broumovského kláštera.

Na revitalizaci pětiny kláštera získalo Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově dotaci z Evropské unie. Rozsáhlá akce přišla na 248 milionů korun. Samotná stavba byla vysoutěžena za necelých 170 milionů. Další finance posloužily na nákup mobiliáře, projektovou dokumentaci a další záležitosti.

Obnova památce výrazně pomohla

Obnova pětiny kláštera měla pomoci nejen památku zachránit a zabezpečit do budoucna, ale také oživit. V opravených prostorách vznikly učební či výstavní sály a další prostory pro nejrůznější aktivity v rámci Vzdělávacího a kulturního centra. Programy a využití v nich zajišťuje Agentura pro rozvoj Broumovska. Kromě toho došlo k revitalizaci klášterní zahrady včetně staveb, které se v ní nacházejí. O přínosu oživení kláštera svědčí například některé akce, které se zde letos odehrály a přilákaly vždy stovky lidí.

Výsledky celostátní soutěže Stavba roku 2015 budou vyhlášeny 13. října, vybrány budou stavby, které získají 1. 5. místo. Hlasovat může na webech soutěže také veřejnost.

O ocenění se kromě kláštera uchází také další zcela nová a unikátní stavba na Náchodsku nový Komenského most v Jaroměři. Její konstrukční řešení bylo podle Jiřího Mikulky z odboru majetku města v Česku použito vůbec poprvé a v Evropě je podobným způsobem řešená pouze lávka v italském Ortisei.

(ost, ik)