„Požadujeme celkem tři miliardy. Jsou to peníze na pomůcky k výuce, na vzdělávání učitelů, ale především na mzdy. Chceme, aby naše reálné platy, které jsou nízké, zůstaly alespoň na dnešní úrovni,“ uvedla předsedkyně oblastní rady odborového svazu pracovníků školství Růžena Ryglová.
Stávka v Hradci uzavře 12 z 18 základních škol, ale také například dvě gymnázia, SOŠ veterinární, střední průmyslovou školu a další instituce.
„Požádali jsme ředitele základních škol, aby zajistili náhradní program. Zatím se ozvali dva. Učitelé měli zvolit čas mimo vyučování. Bylo by to k dětem férovější,“ uvedla vedoucí odboru školství hradecké radnice Alena Synková.
Stávkovat chtějí překvapivě také domy dětí a mládeže v Hradci a Chlumci nad Cidlinou. „Tahle akce se nesetká s kladným ohlasem veřejnosti. Měli to posunout na víkend,“ řekl starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil.
Na demonstraci do Prahy pojede z Hradecka 45 učitelů. Protestní shromáždění se uskuteční také v Hradci na Baťkově náměstí od 9.30 hodin.