V obou nemocnicích stávka proběhne v čase od 13 do 14 hodin. Oproti tomu ve většině nemocnic stávka probíhá celý den formou „víkendového provozu“.


Stávkující vyjadřují svůj nesouhlas k reformám ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, který se snaží prosadit privatizaci fakultních nemocnic a pojišťoven.


Péče o pacienty bude však po celou dobu stávky zajištěna. Žádný pacient nezůstane neošetřen. V neakutních situacích se ale může prodloužit čekací doba. „Stávku nepodporuji, ale žádného zaměstnance, který se jí zúčastní, samozřejmě nebudu postihovat,“ říká Miroslav Švábl, ředitel Oblastní nemocnice Náchod.


Ve stávce zatím nemají jasno České dráhy. Přestože Odborové sdružení železničářů prohlásilo, že se k zítřejší stávce nepřidá, situace na kolejích stále není jasná a mělo se rozhodnout včera večer.


Federace strojvůdců byla ještě včera odpoledne odhodlána stávkovat.


„Máme vypracované tabulky vlaků, které by případně během stávky nejely nebo by byly opožděné. Jedná se především o úsek Opočno – Police nad Metují. Zatím ovšem nevíme, zda ke stávce vůbec dojde. Proto jsme dnes ani neupozorňovali cestující, abychom zbytečně nevyvolávali paniku,“ říká Aleš Gonák, dozorčí provozu na nádraží v Náchodě.


Většina cestujících o chystané stávce Českých drah ví. Někteří proto vyjeli za povinnostmi již dnes.


„Myslím, že své problémy by měly České dráhy řešit jinak. Takhle to odnesou akorát obyčejní lidé, kteří nemají s jejich politikou nic společného,“ říká cestující Josef Smola.

(Markéta Volfová)