V Náchodě na radnici nesundávají nohu z plynu, i když mají velkou část z programového prohlášení splněnou. „Pokračujeme v rekonstrukci sportovišť na Hamrech, kde vznikne ještě víceúčelové hřiště,“ popisuje mluvčí městského úřadu Nina Adlof a dodává, že se připravuje i nové zázemí těchto sportovišť.

Zhruba pět milionů korun spolkne oprava ZŠ TGM, chystá se také kompletní výměna povrchu sportoviště při ZŠ Plhov. V příštím roce mají vzniknout Malé lázně v Bělovsi, v plánu je výstavba nové hasičské zbrojnice i obnova dalších parků ve městě.
„Už nyní víme, že se do konce volebního období nepodaří rozšíření hřbitova. Bude trvat déle. Také se nestihne dokončit revitalizace zámeckého kopce a propojení Karlova náměstí s Plhovskou ulicí. Obojí bude připravené projektově,“ konstatovala Nina Adlof.

V roce 2018 čeká Nové Město nad Metují jedna z dlouho odkládaných velkých investic – stavba tělocvičny pro Základní školu Komenského. "Jedná se o investici ve výši 28 milionů korun, což je pro město velká investice, na kterou se šetřilo několik let. Škola v současné době disponuje starou tělocvičnou s malými rozměry a děti musejí na některé hodiny docházet do Základní školy Malecí, která je vzdálená téměř jeden kilometr," vysvětluje novoměstský místostarosta Michal Beseda.

V Novém Městě nad Metují se chystají také dlouho plánované opravy dvou železničních viaduktů, kde dojde u jednoho k rozšíření na dva jízdní pruhy a zlepší se tak průjezdnost na spojovací silnici s Krčínem. Plánovaná je také oprava silnice ze Spů do Krčína a do Vrchovin, pokračovat budou rovněž opravy chodníků ve městě.

Z věcí, které se nepodařilo zatím uskutečnit, je nový terminál na autobusovém nádraží Rychta. "Zde jsme se bohužel setkali s problémem dnešní doby, kdy jeden obyvatel zablokuje realizaci projektu, který by přinesl užitek většině obyvatel města," mrzí místostarostu.

Inventura po třech letech na radnicích vyzněla z pohledu vedení broumovské radnice celkem bezproblémově. „Já bych řekl, že všechno plníme,“ usmívá se starosta Jaroslav Bitnar. „Myslíme si, že děláme hodně. Šlo by asi dělat i více, ale to jsou oblasti, které nemáme plně ve svých rukou – školství, zdravotnictví, zaměstnanost,“ říká starosta, a zmiňuje i jednu dlouholetou snahu radnice, která sice k předvolebním slibům nepatřila, ale Broumovu by pomohla. „Zatím se nám nepodařilo dotáhnout do zdárného konce realizaci průmyslové zóny a sehnat do ní investora. Ale makáme na tom – nekecáme, makáme,“ ujišťuje Jaroslav Bitnar. „Všechno by šlo si dělat lépe, ale nevidím tam nic, o čem bych mohl prohlásit, že to se nám nepovedlo,“ prohlédl si koaliční dohodu z října 2014.

Místostarosta Kamil Slezák přece jen nějaké drobné resty našel. „Úplně se nám nepodařilo vyřešit nějaké resty v opravách městského majetku. Jedná se například o hřiště na sídlišti Spořilov, ale tam se ještě obyvatelé neshodli, zda tam to hřiště vůbec chtějí,“ zmínil Kamil Slezák.

Jedním z hlavních bodů programových priorit bylo přijetí souboru opatření směřujících ke zvýšení bezpečnosti občanů, zejména prostřednictvím lepší koordinace orgánů města a státu v oblasti výplaty a kontroly sociálních dávek a prostřednictvím jednání s majiteli problémových objektů nájemního bydlení. „To právě v Broumově aktuálně probíhá,“ potvrdil starosta Bitnar čerstvý návrh opatření obecné povahy, která vymezí ve městě oblasti se zvýšeným výskytem sociálních jevů.

Jeden nestačí. Náchod má místostarosty rovnou tři

Náchodsko - Do komunálních voleb, které obmění složení na radnicích i obecních úřadech, zbývá necelý rok, někde však už „škatulata“ zažili. Rozpadli se křehké koalice, odvolávali, ale i umírali starostové. Změny a politické kotrmelce se nevyhnuly ani Náchodsku.

Po posledních komunálních volbách došlo v Náchodě k významné změně oproti předcházejícím volebním obdobím.

Město už nemělo na uvolněných postech dva místostarosty, ale pouze jednoho. Tím se stal místostarosta Tomáš Šubert (Patrioti).

Ten však v polovině března roku 2016 rezignoval, a to den poté, kdy se náchodští zastupitelé, tedy odděleně koalice a opozice, v podvečerních hodinách sešli na mimořádném jednání. Místostarosta na radnici zodpovídal mimo jiné za řešení situace s uzavřeným prameníkem se závadnou minerálkou Idou.

Starosta Jan Birke poté předstoupil před náchodské zastupitele a požádal je o vyslovení nedůvěry či důvěry, kterou od většiny zastupitelů dostal.

Náchodští zastupitelé následně rozhodovali o novém složení radnice. Z původně zamýšleného počtu dvou místostarostů se k překvapení mnohých přítomných nakonec volili hned tři.

Nové uspořádání v čele města mělo být přínosem především v podobě přehlednějšího a jasnějšího rozdělení kompetencí jednotlivých místostarostů, kteří tak mohou věnovat konkrétním úkolům větší pozornost. „Aby byly jednotlivé agendy spravovány pečlivě a efektivně, je nezbytné, aby nás bylo víc. Doba je dnes navíc tak hektická a rychlá, že není možné nedělat v tom shonu chyby. A těch bych se rád vyvaroval,“ uvedl tehdy k volbě místostarostů starosta Jan Birke (ČSSD).

První místostarostkou, dlouhodobě uvolněnou pro výkon funkce, se stala Pavla Maršíková (KDU-ČSL). Druhým místostarostou se stal Miroslav Brát a třetím v pořadí pak Jan Čtvrtečka. Oba z ČSSD.