Při výuce ruštiny, která se opět pomalu stává atraktivním jazykem v hotelnictví a v cestovním ruchu, žáci připravili recepty na typická ruská jídla, ze kterých sestavili malý receptář a také všechny pokrmy pod vedením Jiřího Johna společně uvařili.
Připravili také výzdobu včetně originálních ruských suvenýrů a hudby. Rautovému stolu vévodil pravý samovar, lidové dřevěné malované nádobí a podnosy.

Hosté si mohli prohlédnout také učebnice ruštiny, které žáci při výuce používají. Dokonce dvě dívky v krojích nabízely speciality.
A jak vypadalo menu? Jako předkrm mohli návštěvníci ochutnat zeleninový salát s řepou vinegret či bliny s kysanou smetanou a kaviárem. Dále následovala pestrá nabídka ruských polévek. Nemohl samozřejmě chybět boršč, ale hosty překvapivě více zaujaly méně známé, avšak velmi chutné polévky soljanka, šči nebo rossolnik. Mnozí si pochvalovali studenou polévku okroška.

Jako hlavní chod přišly na řadu pirohy, pelmeně, vareniky a syrníky. Velký úspěch sklidil ovocný dezert zvaný kysel, který zmizel ze stolu jako první. Po rodičích mohli ochutnat tyto ruské speciality i žáci, kteří nastoupí od 1. září v hronovské hotelové škole. Společně s rodiči chválili ruskou kuchyni a zajímali se i o receptury.

„Studenti se opět začínají o Rusko a jejich jazyk zajímat a zájem mají i o tradiční ruskou kuchyni a to, že to není z donucení bylo znát i na přípravě všech pokrmů a připravení nezbytné výzdoby,“ pochválila iniciativu svých žáků třídní učitelka Renata Lelková. (jim)