„Samozřejmě jsme připraveni se k této situaci postavit čelem a všem zájemcům podat pomocnou ruku. Poradíme, jak postupovat s přestupem, vysvětlíme, co je nutné a potřebné k tomuto kroku. Rozhodně nikoho neodmítneme. O všechny žáky se postaráme," říká ředitelka teplické hotelové školy Petra Jansová.

V Teplicích nabízejí studentům pomoc

Škola studentům i jejich rodičům nabízí pomoc také s vyplněním a přípravou všech potřebných dokumentů.

„Já osobně nabízím individuální konzultace k této nepříjemné situaci. A nejen já. Naši učitelé studentům rádi pomohou s doplněním učiva a odpoví na otázky týkající se jednotlivých předmětů, kterých jistě nebude málo. Dokážeme si totiž představit, v jaké svízelné situaci se tyto rodiny, díky krachu hronovské školy, nacházejí," dodává Jansová.

V Hronově zažívali stresové situace

Nejvíce stresující situace to je pro všechny studenty, kteří nepořídili hronovskou školu před nynějším náhlým uzavřením dostudovat.

„Je mi hrozně líto, jak to s hronovskou školou dopadlo. Studovala jsem wellness, což jsem si přála už od dětství. Velmi mě to bavilo. A pak najednou taková rána," říká se smutkem na tváři studentka třetího ročníku Johana Mertová, která potvrdila přestup z hronovské školy do teplické hotelovky před několika dny. A není sama.

„Přestup byl rychlý. Jeden den jsme se tady byly s Johanou podívat a druhý den jsme přestoupily," vysvětluje Lucie Liskovská, kterou konec hronovské školy také mrzí. „S přestupem nebyly žádné problémy. Jednali s námi skvěle, vše nám srozumitelně vysvětlili, naši spolužáci vypadají fajn. Co víc si v takovéto chvíli přát," dodává Liskovská.

Teplice nabízí obory jako měl Hronov

Střední škola hotelnictví a společného stravování v Teplicích nad Metují nabízí čtyřletý obor Hotelnictví zakončený maturitní zkouškou a tříleté střední vzdělání s výučním listem v oboru Kuchař-číšník. Dále také dvouleté nástavbové studium Gastronomie pro uchazeče, kteří už mají výuční list a chtějí si doplnit maturitní zkoušku.

„Škola může podle slov paní ředitelky svým žákům poskytnout tradici, dobré jméno, oborovou čistotu a také kvalitní výuku včetně kvalifikovaného pedagogického sboru," uvedla Vlasta Drobná ze školy.

Na nedostatek studentů si nestěžují

V teplické hotelové škole obavy z nedostatku zájemců o studium nemají. „Naše škola má prozatím i v letošním roce počet studentů zhruba na stejné úrovni jako v předešlých letech. Do současné doby máme z prvního kola čtyřicet pět studentů a po druhém kole jich ještě asi okolo desíti přibude. Není to moc, ale není to zase nedostatek. Do budoucna to vidím optimisticky," řekla Petra Jansová.

Současný stav rozšíří ještě studenti, kteří přejdou ze zkrachovalé školy v Hronově.

„Čtyři studenti už k nám přešli a dalších patnáct až dvacet nastoupí po prázdninách. Přestupy si studenti zařizovali sami a nebo s rodiči. Ředitelka hronovské školy nás kontaktovala teprve v druhé polovině června, což už nemělo žádný význam. V současné době ale řešíme problém, co se studenty, kteří neudělali maturitu a mají dělat opravné zkoušky. Ve stávající škole to nejde, když bude zavřená, a u nás to vypadá dost složitě a intenzivně o tom, jak to udělat, jednáme," doplnila ředitelka teplické školy Petra Jansová.

Ani v Novém Městě si nestěžují

Na velký nedostatek dětí, což měl být jeden z oficiálních důvodů konce hronovské hotelovky, si zatím nestěžují ani na střední škole v Novém Městě nad Metují. Také sem část studentů z Hronova přejde.

„O gastronomické obory prozatím zájem je. Do prvního ročníku už máme pětadvacet dětí, což na otevření třídy stačí. Od dalšího školního roku k nám přestupuje ještě asi desítka studentů ze zavřené školy v Hronově. Přestupy si zařizovali samy děti a nebo jejich rodiče. Bylo to v době, kdy už všichni pochopili, kam budoucnost školy směřuje. Z hronovské školy se nám ozvala ředitelka teprve v druhé půlce června, relativně hodně pozdě a od té doby už žádný student nepřibyl," sdělil ředitel SPŠ Nové Město nad Metují Jaromír Holeček.