Podle něj by totiž měli faráři přijít o možnost oddávat a snoubenci toužící po svatbě v kostele by museli kromě ní navíc absolvovat i obřad na úřadě.
Jak se na tuto zprávu, která před několika dny obletěla celé Čechy, dívají někteří faráři a kněží z náchodského okresu?


„Pokud bude tento návrh schválen, tak to určitě považuji za krok zpět k minulosti, o které se zdálo, že jsme ji už překonali. Uzavírat dva sňatky je zbytečné. Pokud jsme se přece v 90. letech na něčem domluvili a zatím to funguje, tak nevím, proč by to nemohlo jít tak dál,“ reagoval farář Marian Lewicki z Police nad Metují.


Zprávu o možnosti zrušení církevních sňatků přijal také farář Michal Kitta ze sboru Českobratrské církve evangelické v Hronově. Role příliš silného státu se mu nelíbí a myslí si, že si osobuje příliš mnoho pravomocí.


„Na druhou stranu je v Evropě docela neobvyklé, aby stačila svatba v kostele. Proč nemůžeme být v něčem napřed? Hlavně, aby k uzavření církevního sňatku časem nebyl třeba zdravotní průkaz faráře, nerezová toaleta na fotobuňku a místnost na úklidové prostředky. To se může v Evropské unii ještě klidně přihodit,“ říká Michal Kitta.


Informace v médiích o možném zrušení církevních sňatků velmi nadzvedla i katolického faráře Bohumila Šitavance z Jaroměře–Josefova. Ten krátce poté nevydržel a napsal občanský protest právě proti rušení církevních sňatků a odeslal ho mimo jiné i ministrovi vnitra Ivanu Langerovi.
„Vaše úmysly označuji jako jednu z největších hanebností po listopadu roku 1989. To, co je výdobytkem sametové revoluce z roku 1992, chcete strhnout zpět do státního dirigismu a totalitní byrokracie,“ zlobí se v dopise Bohumil Šitavanc.

Celé znění protestního dopisu:

Pane ministře Langře,

nejprve Vás zdravím. Nechtělo se mi věřit, když jsem si 25. června otevřel Deník a hned na 1. stránce jsem si přečetl titulek: „Stát chce zrušit církevní sňatky“. Zapochyboval jsem na chvíli, zda mě nešálí zrak. Můj zrak je ale velmi dobrý, takže jsem Vámi velmi rozčarován. Fakticitu níže uvedených skutečností mi potvrdil osobně osobně pan redaktor Pražského deníku Josef Šlerka.


Církvím hrozí, že nebudou moci provádět státní sňatky. To, co je výdobytkem Sametové revoluce, chcete strhnout zpět do státního dirigismu a totalitná byrokracie! Je to od Vás hanebnost! I Váš něšťastný nápad zavést znovu pomocníky SNB se žlutými páskami, pardon, přesněji řečeno pomocníky policie České republiky, od kterého jste naštestí ustoupil, jak mě informovali sami Vaši podřízení, poicisté ČR jistého útvaru.


Téměř vše nasvědčuje tomu, že pane ministře ztrácíte cit pro občanskou společnost. Dovolím si Vás za to kritizovat jako signatář charty 77 a vaše úmysly označuji jako jednu z největších hanebností po listopadu 1989. Děkuji Vám ovšem, že jste alespoň ustoupil od záměru „zřídit pomocníky SNB se žlutými páskami“. Neustoupil jste však od záměru zrušit církevní sňatky. Kam se chystáte českou společnost zavést? Znamená to snad, že Vašemu modrému ptákovi začínají rudnout křídla? To by ovšem zanamenalo, že na české parlamentní scéně zůstaly už pouze dvě slušné a důvěryhodné politické strany, totiž KDU–ČSL a Strana zelených. Nechceme státní dirigismus, který se nápadně podobá totalitnímu systému. Nepodceňujte, prosím, obranycschopnost občanské spoolečnosti!


Dále mě dojímá Vaše starost o děti do patnácti let, které si nebudou moci kupovat želvičky (viz strana 10 Deníku stejného vydání). Staráte se o ně, jako kdyby šlo o nákup hadů! Chcete rozbít občanskou společnost, za kterou mnozí před rokem 1989 „seděli“ ve vězeních, byli šikanováni, obkličováni, unášeni z bytů či zastrašovánï tehdejší StB? Pane ministře, žádám Vás a prosím Vás, zanechte svého jednání, které vykazuje některé totalitní prvky.
V naší společnosti stojí v čele poměrně mnoho ateistů. Neberu nikomu svobodu vědomí, ale jde z toho smutek. pokud máte málo policistů, obraťte se při náboru do policejních řad i na mladé křesťany! Nedávno navštívil naši zemi pan prezident Bush, který končí své projevy slovy: „Bůh s vámi, Bůh s vám žehnej“ a dokonce se i modlí. Nemyslíte, že je to pro Vás a nejen pro Vás podnět k zamyšlení?


Bohumil Šitavanc, osobní děkan, Jaroměř