Plamínek zhasl ve větru a pak se rozjel vlak

K dramatické a zároveň úsměvné události došlo na vlakovém nádraží v Jaroměři, kdy se Martin Klenčík, vůdce 13. smečky Vlčat z Trutnova, snažil od skautů z Liberce získat Betlémské světlo pro kamarády z regionu. Plamínek přitom musel přebrat od skautů, kteří v tu chvíli přijeli do Jaroměře a museli pokračovat dál, do Liberce.

Venku však foukal vítr a libereckým skautům „sfouknul“ nejen svíčku, ale pak i petrolejku. Zbyl tak poslední zdroj posvátného světla, který byl ukrytý před větrem ve vagónu. A protože nikdo nechtěl riskovat, že vítr zadusí i poslední lucerničku, nastoupil trutnovský skaut do vlaku.

To ale neměl dělat. Hned na to se nečekaně zavřely dveře a průvodčí vydal pokyn k odjezdu. Ve vagónu tak i s lucerničkou zůstal skaut uvězněný a transport posvátného světla do Náchoda, nebo i Police nad Metují, byl ohrožen.

„Málem jsem s nimi musel jet až na další zastávku, do Dvora Králové nad Labem,“ říká už pobaveně Martin Klenčík. „Naštěstí se mi ale podařilo získat z rezervní lucerny plamen a ještě vyběhnout z vlaku,“ dodává s úlevou.

Za to, že se vlak nerozjel a on stačil vystoupit, však vděčí dvěma, ne víc než devítiletým skautíkům ze své družiny, kteří se bez váhání rozběhli k lokomotivě. A na strojvedoucího začali volat, ať neodjíždí. A ten jim naštěstí vyhověl. „Bylo to štěstí a zásah v poslední chvíli. Kluci jsou šikovní,“ chválí je jejich „zachráněný“ vedoucí.

„Světlo“ se dostalo i do Braunova betléma

Přímo z jaroměřského nádraží si tak mohli světélko odnést i tamní skauti, kteří ho využili k zajímavé akci.

„V Žirči, kde je Braunův betlém, jsme dnes zapálili oheň. A to za pomocí ocílky a pazourku,“ říká Libor Němeček, člen skautského střediska Jaroměř. „Z toho ohýnku jsme pak zažehli i jednu lucernu a tu pak ještě podpálili dalším plamínkem. Přímo od světla z Betléma. Tím jsme oba plamínky symbolicky propojili,“ popsal. Takto rozsvícenou lucerničku pak organizátoři sobotní akce „Zpívání v Betlémě“ v Žirči, přenesli ještě do kostela v Kuksu.

V Jaroměři však bude možné posvátný plamínek získat i v dalších dnech. „Lidé si můžou své svíčky a petrolejky rozsvítit ještě 23.12, v době od 9 do 17 hodin. A také na Štědrý den, od 9 do 12 hodin. Betlémské světlo bude k dispozici ve skautském domečku v parku u školní jídelny,“ dodal jaroměřský skaut.

Cesta Betlémského světla vedla v sobotu z Jaroměře i dál, a to díky trutnovským skautům. Když totiž do Jaroměře dorazil další vlak, nasedli a vydali se do České Skalice. Tam si od nich převzal plamínek i místní oddíl.

„Ve městě máme rozmístěné schránky. Do nich dávají lidé adresy a my pak po těch adresách budeme chodit a Betlémské světlo roznášet přímo k nim domů,“ sdělil Milan Fišer ze Střediska Junáka Jiřího Šimáně Šípa z České Skalice. „Schránky jsou například v Informačním centru, v husitském a nebo i katolickém kostele,“ dodal.

Plamínek potěší v Náchodě i seniory

Další zastávka vlaku byla ve Starkoči, kde už čekaly náchodské skautky. Dál zamířilo světélko po kolejích i do Červeného Kostelce, Hostinného a pak i do Trutnova.

V Náchodě čekalo na nádraží dokonce několik desítek lidí, aby mohlo posvátný plamínek získat. „Světlo ještě dopravíme ve středu do Domova důchodců,“ sdělila Petra Honzerová z 2. oddílu skautů a skautek Náchod. „Seniorům tam budeme zpívat koledy,“ dodala.

Plamínek bude dál šířen i na Štědrý den, a to na Náměstí TGM. „V kostele na náměstí se uskuteční dvě vánoční mše. Jedna je dětská, a to od 15 hodin. A druhá pro dospělé, bude tradičně půlnoční. V obou případech budeme Betlémské světlo rozdávat. Stát tam budeme už od 14:30 hodin,“ sdělila další náchodská skautka Lenka Zelená.

„Úplně nejlepší bude, aby lidé přinesli svoje svíčky. K dispozici budeme mít totiž jen omezené množství. Nejlepší budou ale petrolejky. V nich plamínek nezhasne ani ve větru,“ dodala Michaela Olléová. (Jiří Máslo)