VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svíčkovým králem se stal a v soutěži triumfoval domácí Sláva Doubek

Česká Skalice /FOTO/ - Svíčková je druh typické české omáčky. Vyskytuje se mnoho druhů receptů, které mírně mění její chuť. Nedá se tedy hovořit o jediném univerzálním receptu. Stejně jako u guláše či bramborového salátu, co výtvor, to originál.

27.11.2017
SDÍLEJ:

Soutěž o nejlepší svíčkovou v hospodě U Konvalinků v České Skalici.Foto: Hynek Šnajdar

Samozřejmě každý tvůrce svíčkové si myslí, že právě jeho recept je ten nejlepší a konzumenti si nejen pochutnají, ale autora také patřičně pochválí.

KKUV, tedy Klub Konvalinkových umělců a volnomyšlenkářů, proto vyhlásil soutěž o nejlepší svíčkovou, v níž se zájemci mohli blýsknout svým kuchařským uměním. Minulou sobotu se soutěžící, jejich fanoušci i porotci sešli v hospodě U Konvalinků, aby byli svědky napínavého klání. Nutno podotknout, že bylo anonymní a porotci neznali autory jednotlivých vzorků. Tím byla vyloučena nějaká manipulace a nadržování, což se při vyhlášení výsledků snažili nemístnými poznámkami zpochybnit ti, co se svými „blafy“ skončili na chvostu soutěžního pole.

Přihlášeno bylo celkem osm svíčkových. Na jedné straně lokálu seděli soutěžící, na druhé porotci. Ti ochutnávali, pomlaskávali, čichali k omáčce, znalecky pomrkávali a potom udělili body od jedničky do desítky, přičemž desítka byla nejvyšší známkou kvality. Také do papírů k bodovému hodnocení připisovali komentáře. Například: Silně kořeněná, maso chutné, spíše roštěná než svíčková, klasika, ale průměr, barva dost tmavá, maso vynikající či výborná chuť, barva i konzistence.

A právě poslední komentář patřil zaslouženě vynikající svíčkové, která od porotců získala neuvěřitelných 71 bodů. Z vítězství se radoval pan domácí, provozovatel hospody U Konvalinků a vůdčí osobnost KKUV Sláva Doubek. „Svíčkovou dělám celý život stejně. V předposlední fázi jsem ale trochu zaváhal. Nějak se mi to nezdálo. Ale pak jsem si řekl, že to nechám tak a že to nějak dopadne,“ radoval se krátce po vyhlášení výsledků svíčkový král, který dodal, že porota asi rozhodla správně. O tom svědčí osmnáctibodový náskok před druhou v pořadí Veronikou Špačkovou. Třetí příčka patří Lucii Moravcové, která získala 52 bodů.

Jeden vzorek svíčkové pocházel z nejmenovaného obchodního řetězce. Cílem všech účastníků bylo, aby neskončili v pořadí za ním, což by bylo považováno za velkou ostudu. A přece se to dvěma soutěžícím stalo. Na posledním místě skončil, a nesl to velmi nevrle, Standa Maršík. Při vyhlášení výsledků mu doslova ztuhly rysy, aby později klání zpochybnil. „Body by se měly znovu přepočítat. Kdoví, jak to bylo. Kde jsou ty papíry?“ dožadoval se revize výsledků. Za svůj pokrm získal od poroty celkem 32 bodů, což je v průměru čtyři body od každého porotce. Také předposlední Tomáš Forman, který měl o tři body více, „vyjel“ po porotě a vzal si na pomoc dokonce hůl, kterou jí hrozil. „Nechápu, jak můžou dostat tolik bodů nějaké blafy. Při tom jsem udělal tak skvělou svíčkovou,“ halekal Forman, samozřejmě v legraci. I když, kdo ví.

Recept na vítěznous víčkovou Slávy Doubka
V hrnci co nejdéle osmahnout cibuli jako základ, orestovat hovězí maso, těsně před konce vložit do hrnce kostku másla, přidat kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel, kyselost se zvýrazní přidáním propláchnutého halali, kapka citronu a svíčková se zahustí smetanou.

Hynek Šnajdar

Autor: Redakce

27.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Potravinářství - Potravinářství Pekař 18 000 Kč

Pekaři DĚLNÍK/-ICE V PEKÁRNĚ, PEKAŘ/-KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nástup možný ihned. Zaměstnání je vhodné i pro osoby zdravotně znevýhodněné a osoby se zdravotním postižením s max. 1 stupněm invalidity a pro absolventy, Požadavky: vyučení v oboru či oboru příbuzném výhodou, ochota pracovat a docházet do zaměstnání., Jedná o noční a ranní směny., Zaměstnavatel nabízí příspěvky na stravné., Kontakt telefonicky - pí. Krtičková Helena, tel.: 491 541 100 (v pracovní dny od 06:00 hod. do 12:00 hod.) nebo osobně v pekárně v Polici nad Metují.. Pracoviště: Kvíčerovská pekárna spol. s r.o., U Lesovny, č.p. 285, 549 54 Police nad Metují. Informace: Helena Krtičková, +420 491 541 100(od06:00hod.do12:00hod.).

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 19 700 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků SKLADNÍK/-ICE. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19700 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu neurčitou, jednosměnný provoz - ranní směna. Nástup možný ihned. , Požadavky: vzdělání - min. výuční list, oprávnění na VZV, spolehlivost, zodpovědnost., Zaměstnavatel nabízí: týden dovolené navíc, příspěvek na stravování, další benefity., Své životopisy zasílejte na e-mail: personalni@haspl.cz nebo volejte tel.: 491 401 718 - paní Procházková.. Pracoviště: Hašpl a.s., Ke Koupališti, č.p. 172, 549 32 Velké Poříčí. Informace: Hana Procházková, +420 491 401 718.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 23 000 Kč

Číšníci a servírky ČÍŠNÍK/SERVÍRKA (HOTEL HRON). Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovněprávní vztah: pracovní poměr nebo dohoda o provedení práce. , Zaměstnanecké výhody: stravování., Kontakt - paní Fiedlerová Jana, tel.: 737 261 570 (od 09:00 hod. do 17:00 hod.), e-mail: hotelhron@hotelhron.cz (zaslání životopisu).. Pracoviště: Barbora drahozal jandová - provozovna, Purkyňova, č.p. 436, 547 01 Náchod 1. Informace: Jana Fiedlerová, +420 737 261 570(od09:00hod.do17:00hod.).

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 27 000 Kč

Zámečníci strojů ZÁMEČNÍK/-ICE. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 27000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu neurčitou, jednosměnný provoz. Pozice je vhodná i pro osoby zdravotně znevýhodněné a osoby se zdravotním postižením s max. 2 stupněm invalidity., Nabízené výhody: 50% příplatek na obědy., Zaměstnavatel požaduje předem seznámení s provozem a ústní pohovor o nabízeném zaměstnání. , Kontakt - p. Rejchrt Václav, tel.: 603 806 291, e-mail: info@opravarenstvi.cz. Pracoviště: Opravárenství rasošky s.r.o., 552 21 Rasošky. Informace: Václav Rejchrt, +420 603 806 291.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z utkání divize FK Kolín - Trutnov (0:0, PK 5:3).
14

„Jsou to pro nás luxusní body," říká Oliva

Náchodský plavec Pavel Janeček (na nejvyšším stupínku) si ve Vídni vyplaval tři cenné kovy. Foto: Archiv závodníka

Z pěti vídeňských startů si Janeček vyplaval tři medaile

Náchod má novou mobilní aplikaci pro lázeňská města

Náchod - Zbrusu nová mobilní aplikace pomůže návštěvníkům města, ale 

OBRAZEM: Festival zakončily koncerty i ohnivá show

Náchod - Prima sezónu zakončil páteční večerní program na pódiu na Masarykově náměstí. Vystoupily zde kapely Tight Trail (Česká Skalice), Band-a-Ska (Týniště nad Orlicí), The Scoffers (Liberec) a B_Side (Náchod). V rámci večera se odehrála i ohnivá show v podání Inferno Team Náchod.

Benefiční pochod pro Matýska letos i s hudebním festivalem

Pec pod Sněžkou - Šestý ročník charitativního výstupu na Sněžku se uskuteční společně s prvním ročníkem hudebního festivalu s názvem HandicapFest. Vystoupí na něm například Janek Ledecký nebo kapela The Tap Tap.

OBRAZEM: 7. ročník mezinárodního výstavního projektu ZEĎ

Náchod - Až do konce května je ve vstupní hale náchodské městské knihovny k vidění 7. ročník mezinárodního výstavního projektu ZEĎ, který se tradičně koná v době konání festivalu studentské tvořivosti Náchodská Prima sezóna. Výstavu pořádá Fotoklub Náchod a k účasti na ní zve další výtvarníky s cílem setkávání generací a různých výtvarných stylů.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT