Na stálém volebním seznamu přibylo k 265 jménům místních voličů i 11 dalších, kteří přišli k volební urně s voličským průkazem.

„Jedná se většinou o dovolenkáře, kteří přijeli na víkend do Božanova,“ říká předsedkyně volební komise Jana Hartwichová, a upřesňuje, že do pohraniční obce na úpatí Broumovských stěn dorazili voliči z Ostravy, Opavy a Prahy. Volební účast 57,97% považuje předsedkyně volební komise za dobrý. „U voleb do poslanecké sněmovny  to je dobrý výsledek. Tolik při posledních volbách nechodilo. Stejně tomu je i s volebními průkazy – bývaly maximálně tři, čtyři a teď je jich opravdu hodně,“ dodala Jana Hartwichová.

Velká ručička se na nedaleké kostelní věži blíží ke dvanáctce. Volby pomalu končí… „Ještě někdo jde,“ všimla si přes okno jedna z členek volební komise chvátajícího muže. „Za minutu dvě, má to jen tak tak.“

„Ty máš kliku, kluku,“ přivítaly ženy posledního voliče když otevřel dveře do volební místnosti. „No jo - jsem se probudil,“ usmál se Petr Cvikýř, jehož pracovní oděv prozrazoval, že z postele určitě nevylezl.

„Takže jich máme 160,“ upravila na konečnou podobu statistiku božanovského okrsku jeho předsedkyně. „Jeho žena byla poslední včera a Petr Cvikýř to uzavíral dnes,“ všimla si další z členek volební komise.

Sotva opustil poslední volič volební místnost, odbyly hodiny na kostele sv. Máří Magdalény dvě hodiny po poledni. Volební místnost se zevnitř zamkla, komise odpečetila obě volební urny (do té přenosné volili manželé Brandejsovi a tři obyvatelé Domu seniorů) a začalo se počítat. Jak dopadly volby v Božanově a dalších obcích Náchodska se dočtete i v pondělním vydání Náchodského deníku.