Dluhy občanů na nájemném, nezaplacených poplatcích za odpad, psy nebo uložené pokuty stále více rostly, až v součtu přesáhly 14 milionů korun. Z toho částku vyšší než dva miliony představovaly právě neuhrazené nájmy v městských bytech.

Nastávaly i situace, kdy lidé záměrně zdržovali platby za bydlení a uhradili je vždy až těsně před vypršením nájemní smlouvy a navyšovaly se tak další náklady s tím spojené, například na administrativu.

„Všichni nájemníci dostali již na začátku letošního roku informativní dopis, ve kterém se dozvěděli o tomto novém systému – pokud dvakrát nezaplatí bydlení, mohou o něj lehce přijít,“ uvedl starosta města Jan Birke.

Dalším důležitým krokem, jenž město podniklo v boji proti neplatičům nájemného v městských bytech, se staly přísnější kontroly dodržování nájemních smluv a jejich uzavírání na dobu určitou. Délka je různá, od jednoho měsíce až na půl roku.

Nájemník musí platit pravidelně

„Délka smlouvy někdy závisí i na tom, jestli nájemníci v minulosti platili nájem řádně, nebo už měli s placením problémy,“ řekla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Jak dodala, vzhledem k systému Dvakrát a dost je třeba platit pravidelně, jinak po druhém upozornění při neuhrazení nájmu dojde k okamžitému soudnímu vystěhování a to i v připadě pozdějšího uhrazení dluhu.

Největší neplatiči, kteří nedokázali své závazky plnit, již město opustili. Byli buď vystěhováni nebo odešli sami, což ale nepotěšilo sousední obce, kam se tito problémoví občané postupně přemístili.

Po porušení může dojít i k soudu

Pokud tedy nájemník městského bytu poruší systém Dvakrát a dost, přichází na řadu Okresní soud v Náchodě, který velmi rychle situaci řeší a vydává nejen exekuční příkazy, ale i návrhy na vystěhování. „Neplatiči sice byty opouštějí, ale jejich dluhy zůstávají neuhrazené. Naštěstí už nedochází k jejich dalšímu navyšování,“ dodal k této problematice starosta města Jan Birke.