„Po tolika měsících nejistoty je to pro nás každopádně dobrá zpráva,“ řekl nám včera ředitel TM Vlastimil Havlík. Podle něj to znamená pro muzeum určitou naději do budoucna. „Sbírkové předměty budou samozřejmě i nadále v naši péči a počítáme také s jejich využitím na výstavy,“ uvedl Havlík. V současné době má sbírkový fond TM zhruba 40 tisíc položek.


O sbírkách se tento týden také jednalo na zasedání zastupitelstva města. Při jednání se spekulovalo, že o sbírky TM projevilo zájem město Dvůr Králové nad Labem. Ukázalo se však, že na takovou investici nemá toto město finanční prostředky a sbírky nemůže koupit. „Dvůr Králové nad Labem o sbírky zájem nemá. Teď už je to ale jedno, protože sbírky již vlastní Uměleckoprůmyslové muzeum. Více než dvouletá bitva konečně skončila,“ prohlásil českoskalický starosta Tomáš Hubka.


V současné době však zatím není jasné, jak to bude dál s personálním obsazením TM. Zaměstnanci mají smlouvu uzavřenou do konce letošního roku. „Personální věci zatím vyřešeny skutečně nejsou. Doufám, že to bude do konce roku jasné a příznivé pro naše zaměstnance,“ dodal Havlík.


Dalším problémem je dluh Tiby za nájem v prostorách muzejního areálu. Jak nám sdělil Milan Horký, ředitel Muzea Boženy Němcové, Tiba na nájmu dluží 460 tisíc korun. „V úterý jsem jednal s konkurzním správcem Tiby a ten slíbil, že bude dluh uhrazen ještě tento týden,“ nechal se slyšet Horký.
Dlužná částka za nájem by tedy měla být podle ředitele Horkého zaplacena dnes.