Zejména zahraniční turisty potěší opravená stezka Josefa Vavrouška, která dostala nový kabát. Novinkou je nové značení naučné stezky, kterou připravila správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO).

Je vedena po stávající trase, ale okruh je osazen novými tabulemi. Zkrátily se na nich texty a mají nové obrázky. Text je rozšířen o polštinu a angličtinu. „Na konci příštího týdne bude ve skalách oficiálně otevřen nový pískovcový chodník. Byl to velký projekt města Teplice nad Metují, který se dělal v místech, kam se nedostala technika. Je to úsek, kde se trasa dělí na Vlčí rokli a do Teplických skal až po náměstí u Sekyry. Nyní je to schůdnější i pro zdatné turisty s kočárky. Ale spíš pro terénní kočárky. Tím se skály stanou atraktivnější pro rodiny s malými dětmi," informovala Martina Tauchmanová z Informačního centra.

Turistům je nabízena také trasa přes Sedm schodů a Stříbrný pramen, kde se jde po vršku skal. Klasický okruh vede dole.

„Turistům se tato trasa líbí a je celkem dost nabízená. Je to jiný pohled na skály. Atraktivní to je také nyní, protože z těchto míst je možné pozorovat hnízdění sokola, jehož mláďata by se měla vylíhnout koncem měsíce," upřesnila Tauchmanová.

Novinkou je také zábavná forma procházky skalami.

„Každý dostane na pokladně leták a na základě návodu a indícií, hledá v terénu otázky, které na základě toho co najde zodpoví a na konci trasy, pokud odpoví správně dostane část pokladu, který byl nalezen ve skalách. Je to atraktivní forma zábavy pro děti. Osvědčilo se to ale i u dospělých. Je to hra, která děti ve skalách zabaví. Mají tak nějaký smysl, proč do skal jít," uvedla Martina Tauchmanová.

Další zábavnou formu prohlídky skal by měl přinést plánovaný questing, který se osvědčil při prohlídce památek ve městě.

„Je to veršovaná hledačka, kdy turisté zábavnou formou procházejí město a mají veršovaného průvodce. Kde si je možné doplňovat tajenku. Při návratu můžou při správné odpovědi získat odměnu, za to, že okruh celý absolvovali. Baví se tím především dospělí. Je to také způsob, jak návštěvníky a turisty přimět k tomu, aby si památky obešli všechny. V Teplicích nad Metují to ve městě funguje asi dva roky. Letos chceme druhý okruh přenést do skal," prozradila Tauchmanová.

Sezona v Teplických skalách odstartovala už na Velikonoce, ale větší nápor turistů očekávají s příchodem teplejšího počasí, květnových svátků a zahájením sezony školných výletů. Vše je připraveno, a to včetně služeb a ubytování.