Pro Terénní berušky byl Advent přímo časem vánočních koncertů. K nim se řadí i pořádání benefičních koncertů. „Byli jsme rádi, když nás oslovila rodina Bartoň- Dobenín a Správa zámku, zda by naše Terénní berušky opět nezazpívaly na Adventním benefičním koncertu na novoměstském zámku. Rádi jsme pozvání přijali a s námi také violoncellové kvarteto Cellissimo a smyčcový orchestr Archi con brio, obě tělesa ze Základní umělecké školy Bedřicha Smetany v Novém Městě nad Metují," uvedla Romana Minaříková ze Základní školy Krčín.

Terénní berušky mohlo jistě těšit, že koncertní sál se naplnil do posledního místečka. „Těžko se popisuje atmosféra, která na koncertě vládla, ale nechybělo troška humoru, ale ani vážné zamyšlení. Potlesk za předvedené výkony nás vystupující nenechal na pochybách, že koncert měl úspěch. Věříme, že se radovalo i Modré srdce, občanské sdružení, které pomáhá dětem s autismem a kterému byl výtěžek koncertu určen," dodala Romana Minaříková.

Nebylo to však jediné vánoční vystoupení pěveckého sboru Terénní berušky. V kostelíku v Bohuslavicích se prý všichni cítili jako z obrázků Vánoc od Josefa Lady. A nechyběli ani na tradiční výstavě Vánoce s květinou na novoměstském zámku.

Vyvrcholením adventního zpívání se však prý stalo vystoupení na Staroměstském náměstí v Praze, které se uskutečnilo minulou středu.

„Zpěv Terénních berušek se nesl Staroměstským náměstím, vánoční strom a další tisíce světel vykouzlily pravou vánoční atmosféru. Diváci, kteří se zastavili před pódiem, zaplnili celý prostor a odměnili nás potleskem. Byla to krásná tečka za vánočními koncerty," popsala Romana Minaříková.

Sbor Terénní berušky začal pracovat pod vedením Libora Drašnara už v září roku 1995. Počet členů se každým rokem mění, pohybuje se mezi 40 až 50 zpěváky. Především se jedná o dívky, které doplňují i chlapci. Letos je ve sboru celkem 51 žáků, z toho je šest chlapců.

V úvodním roce začal podle Romany Minaříkové sbor pracovat na nácviku upravených lidových písní, doplněných o několik umělých. Později se repertoár zaměřil pouze na písně umělé. Jan Kalousek, Petr Janda, Petr Novák, Pavel Lohonka Žalman, Zdeněk Svěrák, Olympic, Karel Plíhal, Zuzana Navarová. To je jenom zlomek našich předních autorů, jejichž upravené písně tvoří široký repertoár.

Jméno Terénní berušky nenese pěvecký sbor od začátku svého vzniku. Do roku 1999 sbor vystupoval bez oficiálního názvu. Jen s označením pěvecký sbor ZŠ Krčín, někdy i dětský pěvecký sbor ZŠ Krčín. Teprve od roku 2000 se poprvé objevuje název Terénní berušky.

Terénní berušky vystupují především na místních akcích, ale nechybí ani úspěšná vystoupení za hranicemi města. „Naše škola spolupracuje s polskou partnerskou školou ve Strzegomi. Terénní berušky svými písněmi dělají pravidelně radost i tam," dodala Romana Minaříková.

Terénní berušky se mohou pochlubit dokonce i vydáním sedmi CD, které byly nahrány v hudebním atelieru ZŠ v Krčíně a počítačově zpracovány Pavlem Cejpkem. (bed)