Po patnácti letech působení v parlamentu nyní nebyla zvolená. “Pro mě to znamená, že něco končí a něco nového začíná,” myslí pozitivně a přiznává, že měla ještě cíle a plány, které chtěla uskutečnit a dokončit, ale to se už nepodaří. Předpokládá, že i když se klub KSČM početně zmenší, bude i nadále plnit úkoly svého volebního programu a bude se snažit v tom chaosu, který zřejmě v poslanecké sněmovně nastane, když tam bude devět politických stran, prosazovat věci jako doposud – to znamená zákony pro lidi této země.

A jaké má Soňa Marková plány? Do konce roku by ráda odpočívala a více si užívala své role babičky dvou malých vnuček. “Jedna z možností, kterou zvažuji, je návrat k učitelství, co je má původní profese. Bude možná trochu obtížnější, protože se za ta léta mnohé změnilo,” zamýšlí se Marková. Kromě návratu do školství přemýšlí i o využití nové profese z oblasti zdravotnictví, kterou získala jako poslankyně. Záleží, zda bude mít vhodné nabídky. Jako další aktivita se nabízí výuka plavání. Před odchodem do sněmovny totiž působila jako trenérka. “Nyní je na prvním místě odpočinek. Za posledních patnáct let ho moc nebylo. Svůj mandát jsem vykonávala naplno a pracovala i v době, kdy ostatní měli třeba volno,” připomíná časovou vytíženost a dodává optimisticky: “Těším se na to, co mi život přinese nového.”

Soňa Marková v politice rozhodně nekončí. Bude i nadále předsedkyní okresního výboru a členkou Ústředního výboru KSČM. “Je potřeba i nadále organizovat práci strany i v této době, která bude poměrně obtížná, protože se ztrátou mandátu přichází i ztráta finančních prostředků pro stranu. KSČM není stranou, která má bohaté sponzory, na rozdíl od jiných politických stran,” připomíná a připouští, že bude třeba změnit organizaci práce a pokud budou chtít zabezpečit další volby, které jsou nyní každý rok, bude to práce velmi náročná.